SUBVERZIVNO DELOVANJE SVE PRISUTNIJE: Ko su STRANI ŠPIJUNI u Srbiji i šta je njihov ZADATAK

policija

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

Strane obaveštajne službe značajno su pojačale prisustvo u Srbiji, pišu mediji, pozivajući se na izvore u bezbednosnim strukturama naše zemlje. Informaciju o vršljanju stranih službi u našoj zemlji potvrdio je ministar unutrašnjih poslova i sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost, Nebojša Stefanović.

“Novosti” navode da su obaveštajne službe SAD i Velike Britanije povećale prisustvo preko hrvatskih i makedonskih agenata.

Izvori tvrde da su obaveštajne aktivnosti deo šire akcije koja se izvodi paralelno sa političkim pritiskom na Srbiju u vezi sa Kosovom i Metohijom, ali i pitanjem Republike Srpske i tamošnjeg lidera Milorada Dodika koji je trn u oku zapadnim zemljama.

[adsenseyu5]

Subverzivno delovanje usmereno je ka nacionalnim institucijama poput SANU i SPC, a cilj je stvaranje nejedinstva oko rešavanja najvažnijih društvenih pitanja.

U centru interesovanja stranih agentura je i vojna saradnja sa Rusijom, nedavna isporuka “migova 29” i očekivana nabavka vojne opreme i oklopnih vozila. Takođe, velika pažnja posvećena je i saradnji u ekonomskoj, odnosno oblasti energetike.

Ko su i šta rade?!

Mediji navode da u svom delovanju, strani agenti pokušavaju da vrbuju visoke državne zvanučnike i činovnike u bezbednosnim službama.

NASTAVAK JEZIVE ISPOVESTI JELENE DOKIĆ: Otac me terao satima da stojim bez odeće nasred sobe, ali najviše me je bolelo ono šta je MAMA radila (VIDEO)

Bivši pripadnik Službe državne bezbednosti Božo Spasić kaže za portal SrbijaDanas.com potvrđuje da je u okviru političkog pritiska na Srbiju, u našu zemlju ubačen veliki broj stranih špijuna.

– Agenti mogu biti strani novinari, dopisnici, trgovački putnici, ljudi koji dolaze pod maskom turizma ili posla i koji kontaktiraju određene sredine i na taj način vrše destabilizaciju sistema. To su osobe koje se raspituju o nekim temama koje nemaju nikakve veze sa stvarnim predmetom interesovanja – kaže Spasić.

[adsenseyu1]

Spasić naglašava da pojačan dolazak ljudi, a naročito stranih agenata naše kontraobaveštajne službe mogu da uoče. Kod špijunskog delovanja jasno se vidi da određeni pojedinci jasno proučavaju poteze naših vlasti.

– Špijuni se bave pitanjem beogradskih i eventualnih parlamentarnih izbora. Oni procenjuju sa pojedinim opozicionim liderima da li im odgovaraju izbori ili ne i koliki će fond novca moći da se diže negde u Mađarskoj ili u BiH – izjavio je Spasić.

ALBANKA JE ZVERSKI MUČILA SLOBODANA (12) PA MU PUCALA U GLAVU: I postoji šansa da je oslobode!

Naš sagovornik kaže da u našoj zemlji aktivno deluje oko 500 agenata. Međutim, Spasić kaže da se ne treba opterećivati brojem agenata koji su ubačeni u Srbiju jer je 70 odsto onih koji obavljaju subverzivne delatnosti već prisutno u zemlji, kroz diplomatska i trgovinska predstavništva, razne komore i NVO.

– Svi eksponenti stranih interesa su dobili zadatak od centrala iz SAD i Velike Britanije, da ponovo pokušaju da preuzmu uticaj ovde. Naravno, najviše su zainteresovani za uticaj Rusije i sprečavanje da ona postane faktor koji će odlučivati na Balkanu – naglašava Spasić.

[adsenseyu5]

Tri faktora u fokusu interesovanja

Na pitanje šta se sve prati u našoj zemlji i koje su aktivnosti špijuna, Spasić odgovara da je to praćenje raspoloženja unutar državnih organa, stvaranje afera, priprema štrajkova, širenje glasina, neistina, objavljivanje određenh tekstova u novinama, društvenim mrežama ili portalima.

TEŠKA TRAGEDIJA U SMEDEREVSKOJ PALANCI: Automobil sleteo sa puta, poginule dve maloletne osobe (INFO)

Naš sagovornik kao osnovna tri faktora interesovanja stranih obaveštajnih službi navodi status Kosova i Metohije, uticaj Rusije i unutrašnju političku situaciju u zemlji.

Nezvanični podaci govore da u Srbiji deluje 55 stranih službi bezbednosti iz 40 zemlja.

GOVOR MRŽNJE PREMA SRBIMA IZ FRANCUSKE: Ako pričate sa Srbinom, skraćujete životni vek za 15 minuta (VIDEO)

Sa većinom njih naše agencije sarađuju, ali ima i agenata koji rade mimo toga i koje naše službe otkrivaju i prate.

[adsenseyu4]

(Dnevne.rs/Izvor: D.Novaković,SrbijaDanas.com)

[adsenseyu2]