STRUČNJAK ZA BEZBEDNOST I TERORIZAM: Strane službe imaju NAJVAŽNIJE INFORMACIJE o ubistvu Ivanovića

Mitrovica

Foto: Tanjug/Dejan Simicevic

Stručnjak za bezbednost i terorizam Dževad Galijašević veruje je da će Srbija doći do istine o ubistvu Olivera Ivanovića, ali je, ističe, pitanje da li će ta saznanja biti osnova za procesuiranje pred kosovskim pravosuđem, jer to zavisi od volje i želje zapadnih sila.

Galijašević smatra da srpske bezbednosne i obaveštajne službe, kao što su BIA i Vojna bezbednost, mogu da otkriju važne informacije o atentatu na Ivanovića i da će istraga države Srbije dati više rezultata od onog što, kako kaže, budu radili Tači, Haradinaj ili Kadri Veselji.

– Pitanje je šta zapad želi, da li traži krivca za svoj propali projekat “država Kosovo” i podmeće Srbiji tu krivicu ili zaista želi da Kosovo ne bude ”crna rupa” organizovanog kriminala i terorizma – rekao je Galijašević za Tanjug.

Uzimajući u obzir ljude, političke koncepte i geopolitičke ciljeve koje je Zapad projektovao na ovom delu Balkana, teško da će se do kraja rasvetliti ovaj slučaj, dodaje Galijašević.

ZONA SLOBODNE TRGOVINE: Putin pozvao Srbiju u Evroazijsku ekonomsku uniju

On ne veruje da će neposredni izvršilac doći živ u ruke pravdi, ali je ubeđen da strane obaveštajne službe imaju najznačajnije informacije o ubistvu Olivera Ivanovića, budući da deluju na celom prostoru Kosova i Metohije.

Poruku Stejt departmenta objavljenu nekoliko dana pre ubistva Ivanovića u kojoj se upozoravaju državljani SAD-a da izbegavaju odlazak na KiM zbog mogućih “građanskih nemira i terorizma”, sagovornik Tanjuga dovodi u direktnu vezu sa atentatom.

– Tom porukom, koja je vrlo precizno govorila o mogućim događajima, SAD je istovremeno stvorila sebi alibi zbog ubistva Olivera Ivanovića. To upozorenje mora biti objašnjeno, ta poruka nije protokolarna, takvo obaveštenje Amerikanci nikada do sada nisu poslali. Čini se da ne samo da su znali, nego su dozvolili da se negativni procesi odvijaju tamo gde su označili da će se desiti. Zato treba biti oprezan zbog budućih događaja – upozorava Galijašević.

Upitan da li je ubistvo Ivanovića teroristički akt, Galijaševć je naveo da se radi o osmišljenom političkom nasilju, čiji je rezultat destabilizacija, naglašavajući da je “način izvršenja atentata potpuno teroristički”.

Prema njegovoj oceni, ubistvo Ivanovića upereno je protiv stabilnosti Srbije koja je trenutno, kako ističe, jedina država u regionu koja je nosilac ideje stabilizacije prostora bivše Jugoslavije.

“NE PUTUJTE U BOSNU”: Amerikanci upozoravaju svoje ljude da pored Kosova budu oprezni i u BiH

– Kosovo “ne izvozi” nestabilnost samo u četiri srpske opštine na severu pokrajine zbog čega je, navodno, “crna rupa” kako pišu Amerikanci, Nemci, Britanci. Kosovo destabilizuje i Crnu Goru odbijanjem da se verifikuje granična linija između Crne Gore i Kosova. Ugrožava i stabilnost Makedonije ubacivanjem grupa poput “kumanovske grupe”, a deluje vrlo negativno i prema Srbiji, odnosno prema Preševu, Bujanovcu i Medveđi – ukazao je Galijašević.

GLAVNA VEST U RUSIJI: Putin na Bogojavljenje u zaleđenom jezeru na -19 stepeni (VIDEO)

(Dnevne.rs/Telegraf.rs/Izvor: Tanjug)