ŠTRAHE: Ovo je jedini način da se preseče kosovski Gordijev čvor

zid

Foto ilustracija: pixabay

Austrijski vicekancelar Hajnc-Kristijan Štrahe smatra da bi Austrija trebalo da predloži mirovnu konferenciju za rešavanje pitanja Kosova.

On je ponovio svoju podršku ideji razmene teritorija.

Štrahe je, na sinoćnjem susretu s predstavnicima srpske zajednice u Austriji pod motom “Zajedno za bolju budućnost”, ocenio da se problem Kosova mora rešiti, jer sprečava put Beograda i Prištine ka EU, a ujedno negativno utiče i na stabilnost i mir u regionu.

“Bez rešenja tog problema, nema ni prijema u EU”, ponovio je mnogo puta ponavljan stav Beča i Brisela.

TAČI I HARADINAJ U PANICI: Vruć šamar iz AMERIČKE AMBASADE zbog Srbije!

Uveren je da je inicijativa razmene teritorija, o kojoj su govorili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski predsednik Hašim Tači jedini način da se konačno preseče kosovski Gordijev čvor.

On je kazao da bi Austrija, kao zemlja poznata kao posrednik u rešavanju konflikata, trebalo da predloži održavanje mirovne konferencije za rešenje kosovskog pitanja.

“Austrijski kancelar Sebastijan Kurc, koji ima odlične kontakte s Prištinom, trebalo bi tamo da izvrši svoj uticaj, a ja, koji zastupam interese Srba, učinio bih to u Beogradu“, rekao je Štrahe.

On je, prisutnim Srbima, kritikovao reakciju Prištine na odbijanje prijema u Interpol i objasnio da nije bio za članstvo Kosova u toj organizaciji, ali da je ipak prihvatio da Beč glasa za članstvo nakon što je na tome insistirao kancelar Kurc, a i pošto su eksperti objasnili da je to neophodno za uspešniju borbu protiv međunarodnog kriminala.

LAZANSKI I ŠEŠELJ O HAOSU NA KOSOVU: Biće novih provokacija, ali “dobri Srbi imaju SKRIVENO ORUŽJE”

Kazao je i da je bio uveren da Kosovo neće moći da osvoji dvotrećinsku većinu koja je potrebna za prijem u Interpol.

Poručio je ujedno da se jasno protivi članstvu Kosova u Unesku, kao i formiranju vojske Kosova.

Štrahe je podvukao da bez Srbije, koja je ključna zemlja u regionu, nije moguće rešiti ovaj problem.

(Dnevne.rs/Izvor: Tanjug)