‘STIGLI’ pritisci Brisela na Srbiju – traže da uvedemo SANKCIJE RUSIJI! (INFO)

rusija-eu

Foto iilustracija: pixabay

Sve veći pritisci na Beograd iz Brisela – traže da uvedemo sankcije Rusiji

U samo dva dana, Srbiji su iz Brisela upućene dve upozoravajuće poruke. Tiču se naše spoljne politike i obaveza koje naša zemlja mora da ispuni na putu priključenja Evropskoj uniji.Nema više nikakve sumnje da je to poziv da se Rusiji uvedu sankcije.

Prvo su nas šefovi diplomatija zemalja članica EU u dokumentu “Prioriteti zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU” podsetili da postepeno moramo usaglasiti svoju spoljnu politiku s bezbednosnom i spoljnom politikom EU, da bi izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister izjavio Beograd mora da zna da je EU jedinstvena po pitanju sankcija Rusiji.

[adsenseyu4]

Kaže da poglavlje 31 u okviru pristupnih pregovora predviđa da svaka zemlja koja želi da postane članica mora, korak po korak, da se usaglasi u spoljnoj i bezbednosnoj politici sa EU.

Foto: Medija centar Beograd

Ovo što sada dobijamo kao izveštaj, ne sadrži nijednu nepoznatu činjenicu za pregovorače, kaže za Telegraf, Dušan Janjić, predsednik Foruma za etničke odnose.

Priča o poglavlju 31 je potekla od jedne od struja u EU, predvođena Nemačkom, koja misli da se otvaranjem tog poglavlja, bez obzira što nije napravljen napredak u ostalim poglavljima, može Srbiji pomoći da se ona opredeli prema Briselu – izjavio je Janjić.

Janjić kaže da je to pogrešan pristup, jer to samo način da se Srbija uvuče u još veći politički problem. Smatra da bi time objektivnu snagu dobili zagovornici napuštanja pregovora sa Evropskom unijom.

[adsenseyu1]

Da je srpskom državnom vrhu sve poznato u vezi poglavlja 31, koje još nije otvoreno, kaže za naš portal i Aleksandra Joksimović, predsednica Centra za spoljnu politiku. Dodaje da Srbija mora uskladiti svoju politiku u svim oblastima, ako želi da postane punopravna članica.

– Postali smo pomalo osetljivi na različite formulacije, koje tumačimo na različite načine. EU ima svoja pravila, po kojima funkcioniše po pitanju integrisanja. Ako želimo da postanemo članica, mi moramo uskladiti spoljnu politiku sa EU – rekla je Joksimović.

Printskrin:YouTube/Al Jazeera Balkans

Joksimović napominje da ukoliko u različitim segmentima ne ispunimo kriterijume postavljene iz Brisela, nećemo postati članica.

Svaki segment u procesu pristupanja EU predstavlja stimulans ili sredstvo kočenja. Za Srbiju je glavni kriterijum, napredak u poglavlju 35 – ističe Joksimović.

[adsenseyu1]

Da li je srpski državni vrh osetljiv na različite formulacije, koje su mu upućene, možda najbolje ilustruje izjava šefa diplomatije Ivice Dačića.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Kaže da su apsolutno neprihvatljivi pritisci koji se vrše na Srbiju kako bi ona, rečeno diplomatski, usaglasila svoju spoljnu politiku sa EU, odnosno, rečeno srpski – uvela sankcije Rusiji.

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs/ Izvor: Telegraf)

[adsenseyu2]

[adsenseyu1]