Šta se krije iza AMERIČKOG DISCIPLINOVANJA Ramuša Haradinaja

Haradinaj

Foto-montaža: Tanjug/AP, Telegraf

Molitveni doručak, koji se tradicionalno početkom februara održava u Vašingtonu, mogao bi biti svojevrsni test Amerike za tri kosovska lidera – Hašima Tačija, Ramuša Haradinaja i Kadri Veseljija s obzirom na to da oni podržavaju inicijativu o opozivu odluke o formiranju Specijalnog suda. Ambasdor SAD je uozorio da bi to moglo da znači povratak Prištine u 90-te i međunarodnu izolaciju.

Pozivajući se na izvore bliske vladajućoj Demokratskoj partiji Kosova, portal Expes piše da su poziv za Molitveni doručak već dobili predsednik parlamenta Veselji i premijer Haradinaj, a da nije poznato da li je poziv dobio i kosovski predsednik Hašim Tači.

Iz Tačijevog kabineta je, kako se navodi, rečeno da će saopštenje o tome izdati u utorak.

Poziv za učešće na ovoj ceremoniji već je dobio predsednik parlamenta Veselji, rečeno je iz njegovog kabineta Expresu.

Iz Veseljijevog kabineta kažu da ne vide razlog da predsednik parlamenta ne otputuje u SAD.

– Predsednik Veselji ima američku vizu, kao što znate, to je jedini lider na Kosovu koji se sastao sa američkim predsednikom Donaldom Trampom. Što se tiče Molitvenog doručka, predsednik parlamenta je prihvatio poziv – rečeno je Expresu u kabinetu Veseljija.

Međutim, odlazak Haradinaja u SAD je, prema pisanju dela prištinskih medija, pod znakom pitanja s obzirom na to da su prištinski mediji objavili informaciju da je Amerika odbila njegov zahtev za izdavanje vize.

VREME DA SE PREISPITA ODLUKA U KAIRU: Egipat povlači svoje priznavanje Kosova?

Naime, prošlo je više od dve sedmice od kako je Haradinaj podneo zahtev za američku vizu, ali mu ona još nije odobrena. Kako KTV saznaje, razlog za kašnjenje u odgovoru američke ambasade jeste to što američki Stejt department nije izrazio spremnost da se sastane sa Haradinajem.

Odbijanje američkih zvaničnika da se sastanu sa premijerom Kosova je zbog odlaganja ratifikacije sporazuma o granici sa Crnom Gorom.

KTV saznaje da ova pozicija SAD-a takođe ima veze sa inicijativom za ukidanje Zakona o Specijalnom sudu za ratne zločine OVK.

Haradinaj je planirao da 7. januara poseti i državu Ajova.

Ali, politički savetnik Haradinaja, Avni Arifi, rekao je za KTV da još nisu dobili odgovor na Haradinajev zahtev za vizu.

– Vlada Kosova nema informaciju da li je odbijena viza premijeru Ramušu Haradinaju. To je u proceduri i još nemamo odgovor. Nijednom zvaničniku vlade nije odbijena američka viza, a još manje premijeru – rekao je Arifi.

Iz kabineta premijera KTV-u je rečeno da je Haradinaj zahtev za vizu podneo krajem decembra.

KTV je takođe upitao ambasadu SAD-a da li je odbijena viza za Haradinaja, ali nije stigao nikakav odgovor.

Međutim, na Internet stranici ambasade SAD u Prištini jasno stoji da, ukoliko se podnosilac zahteva kvalifikuje za diplomatsku vizu, ambasada sprovodi proceduru za vizu u roku od jednog dana.

Bliži se dan za VELIKU ODLUKU koja gradi put ka EU: Šta god da Srbija odluči, nekoj od dve velike sile se neće dopasti

U objavi na Fejsbuku, premijer Ramuš Haradinaj demantovao je navode da mu je odbijena američka viza.

– Dana 24. marta ’98 imali smo trenutke života ili smrti. To se nastavilo do 24. marta ’99, kada su nam Amerika i NATO došli u pomoć. Nikada to neću zaboraviti. Momenti čekanja do 24. marta ’99. Čekaću i na vizu da mi je daju. Verujem u Kosovo! Verujem u Ameriku! Ja sam još uvek u postupku izdavanja vize – napisao je Haradinaj.

ŽIVOT PIŠE ROMANE: Brat i sestra srpskih dečaka mučki ubijenih u Goraždevcu danas su u braku!

Ukoliko je tačno da mu je viza odbijena, za poslanicu Samoopredeljenja, Doniku Kadaj-Bujupi, to je dovoljan razlog da Haradinaj podnese ostavku.

Poslanik Alternative, Iljir Deda, rekao je da je odbijanje vize jedan korak ka izolaciji kosovskih lidera.

(Dnevne.rs/Izvor: telegraf.rs)