ŠTA ČEKA SRBIJU? Evro vrtoglavo pada već 3 nedelje u celom svetu (INFO)

strucnjak

Foto: Medija centar Beograd

Dinar jeste vezan za evro pošto evro utiče na vrednost dinara više od ostalih valuta iako su kod nas dosta porasle cene, naročito prehrambenih proizvoda, a izvoz nam sporije raste u odnosu na uvoz – kaže konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević

Evro je na svetskom tržištu zabeležio dvonedeljni minimum, a kako konstatuju svetski analitičari, to što je pao preko jedan odsto u odnosu na dolar je najlošije kretanje evropske valute u poslednjih sedam nedelja. Isti trend prisutan je kod nas, pa je sa prvim danima aprila, dinar samo jačao, ali sudeći po ekonomskim analitičarima, takav trend neće potrajati.

Bez obzira na to što su privredne aktivnosti u svetu znatno pojačane u poslednjih šest godina, istraživanja pokazuju da su fabrike širom evrozone imale poteškoće da se izbore sa tražnjom prošlog meseca, zbog čega je došlo do rasta cena.

 

[adsenseyu4]

 

Ovakva događanja na svetskom tržištu nisu mogla dugo da prođu bez odjeka kod nas, pa je trenutni kurs 123,8060 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

– Dinar jeste vezan za evro pošto evro utiče na vrednost dinara više od ostalih valuta iako su kod nas dosta porasle cene, naročito prehrambenih proizvoda, a izvoz nam sporije raste u odnosu na uvoz  – kaže konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević.

Profesor Ismail Musabegović sa Beogradske bankarske akademije objašnjava takođe da je dinar vezan za evro koji je “odraz stanja i politike u Evropskoj uniji u kojoj postoji problem sa nedovoljnom inflacijom i manjkom aktivnosti”.

Printskrin/Youtube/ien bg

Printskrin/Youtube/ien bg

– Centralna banka pokušava da svojom politikom upumpava novčanu masu zbog čega dolazi do pada nacionalne valute, odnosno zajedničke u Evropi – evra. Tu meru preduzimaju da bi poboljšali konkurenciju i pojeftinili evropske proizvode, a ujedno poskupeli američke. Na ovo svakog meseca ode 80 milijardi dolara – upozorava Musabegović.

Trenutnu situaciju na tržištu analitičari opisuju kao “pet minuta slave” dinara jer za ozbiljniji rast njegove vrednosti nedostaje nekoliko faktora.

– Teško je proceniti kretanje evra u odnosu na dolar, ali ne vidim da će dinar nastaviti da napreduje u narednom periodu. Kada bi naša ekonomija “zakoračila” u značajniji rast, dinar bi bio stabilan – poručuje Kovačević.

 

[adsenseyu1]

Ni Musabegović ne prognozira neke veće oscilacije dinara u odnosu na evro.

– Većih oscilacija evra biće u odnosu na dolar. Pošto nam Amerika nije neki veliki trgovinski partner, ne vidim veliko pomeranje dinara od sadašnje vrednosti – zaključuje Musabegović.

(Dnevne.rs /Izvor: S.Vasić – [email protected])

[adsenseyu2]

[adsenseyu5]