SRPSKI TINEJDŽERI – HAKERI: “Bio je zaluđen kompjuterima, ali nismo sumnjali da je na čelu MEĐUNARODNE BANDE”

kompjuter

Foto: Privatna arhiva

Dvojica srpskih državljana, Jovan M. (19) iz Prokuplja i Vukašin D. (21) iz Rume, uhapšeni su zbog sumnje da su bili administratori servisa “WEBSTRESSER”. U akciji koja je trajala dva dana učestvovale su nacionalne policijske jedinice za borbu protiv visokotehnološkog kriminala Holandije, Velike Britanije (NCA), Hrvatske, Kanade, SAD (FBI), Nemačke (BKA), Španije, Hong Konga, Škotske, Italije i Australije.

Ova hakerska grupa je po narudžbini klijenata srušila čak četiri miliona sajtova po celom svetu. Na meti njihovih napada bile su banke, državne institucije, policija i sajtovi za igru širom sveta.

Jovan M. je do pre mesec dana bio učenik četvrtog razreda Tehničke škole “15. maj” u Prokuplju, ali je zbog velikog broja izostanaka, više od 300, prešao na vanredno školovanje. Jovan je, čudne li ironije, iz stručnih premeta Programiranje i Računarske mreže imao dvojke.

Njegovi školski drugovi kažu da je bio “zaluđen kompjuterima”, ali ih je šokirala vest da je uhapšen.

LAŽNI MORALISTI: Država koja jedina slavi naciste, „evropski“ kažnjava Srbiju

– Jovan ima “kliker” za tehniku, posebno računare, ali to je za njega sve bila igra i zabava. Po ceo dan je znao da visi na internetu, da skida neke fore, da istražuje. Nije krio da je opsednut kompjuterima, ali ko bi rekao da je bio na čelu neke međunarodne bande – čudi se Jovanov poznanik iz Prokuplja.

gejmeri

Foto: Printscreen/youtube

Istragu ove međunarodne kriminalne grupe, započela je u oktobru 2017. godine holandska nacionalna kriminalistička jedinica za visokotehnološki kriminal, na osnovu operativnih informacija dobijenih od NCA iz Velike Britanije.

Štab za komandu i koordinaciju dvodnevne akcije bio je postavljen u sedištu Europol-a, a akcija je počela upravo u Srbiji hapšenjem Jovana i Vukašina.

HAPŠENJA ŠIROM SVETA

Nakon toga, na većem broju lokacija širom sveta uhapšeni su i ostali administratori i članovi ovog kriminalnog servisa, dok je servere, preko kojih su izvodili kriminalne napade, preuzela policija.

Pomenuti servis je zatim oboren i ugašen i njegovu serversku insfrastrukturu su zaplenile policije Nemačke, SAD i Holandije.

LAPTOP

Foto: Pixabay.com

Na sajtu “webstresser.org” danas je postavljena tzv. “STOP stranica”, na kojoj je i grb MUP-a Srbije i drugih policija koje su učestvovale u akciji.

SRPSKI INTERNET PORTALI POŠTEĐENI

Protiv korisnika ovog kriminalnog tržišta preduzete su dalje operativne mere, a dosadašnjom istragom nisu pronađeni dokazi o internet portalima iz Srbije koji su na ovakav način napadani i obarani niti o korisnicima iz naše zemlje.

HRVATSKA USLOVLJAVA: Ako Srbija zabrani ulazak hrvatskom ministru, povlačimo ambasadora

“WEBSTRESSER” je smatran za najveće svetsko kriminalno tržište za iznajmljivanje tzv. DDoS napada, sa više od 136.000 registrovanih korisnika i više od četiri miliona napada izvedenih do aprila ove godine na razne internet domene širom sveta. Orkestrirani napadi ciljali su kritične onlajn usluge koje nude banke, državne institucije i policijske snage, kao i industrija onlajn igara na internetu, saopšteno je z MUP.

(Dnevne.rs/Blic.rs/Izvor: Telegraf.rs)