SRPSKA ZABLUDA O FRANCUSKOM PRIJATELJSTVU: Ovo je ISTINA o Velikom ratu

rat

Foto: Arhiva

„Volimo Francusku kao što je ona volela nas“, ispisali su Srbi na spomeniku zahvalnosti Francuskoj za pomoć u Prvom svetskom ratu. A da li su nam stvarno i koliko pomogli?

Višedecenijski dug

Ljubodrag Dimić, akademik, i jedan od najboljih stručnjaka za Prvi svetski rat, kaže da je Srbija bila samo zgodan povod da se uključe u rat.

– To je bio neki saveznički odnos. Ipak, Srbija je u rat gurnuta a Francuska je ušla iz ličnog interesa. Ona nije želela da potpadne pod nemačku okupaciju, a ne da spasava Srbiju. Nema tu neke romantične priče, to su suviše veliki ulozi da bi se ulazilo iz čovekoljublja. Oni pomažu malu državu ako ona može da porazi njihovog neprijatelja. U tom kontekstu je Srbija i zloupotrebljena – objašnjava Dimić.

FRANCUSKI FIGARO: Srbija nepravedno ponižena na komemoraciji 11. novembra

Francuska je ušla u rat iz sopstvenih interesa, Francuska je debelo naplatila svoju pomoć uz zelenaške kamate.

– Srbija se u balkanskim ratovima već zadužila za naoružanje, spali su na 150.000  ispravnih pušaka i nije mogla da dobije kredit. Tek kada je rat postao svetski, nađene su neke kredite linije, vrlo nepovoljne. To je bilo iznuđeno ratnim okolnostima, a Francuzi su u tome videli finansijski interes. To smo vraćali sve do 1973. godine – podseća istoričar.

Pred smrt rekao: ZATVORITE IH SVE! KOŠARKAŠ ANDREJ (25) SKOČIO SA ZGRADE U JAGODINI ZBOG KOCKARSKIH DUGOVA?! Njegova poslednja poruka je jeziva!

Francuska lađa bila Italijanska

Mila Mihajlović, Srpkinja iz Zrenjanina, istraživač, novinar RAI televizije 2014. došla je do jendog otkrića. Ona je pronašla dokument Ministarstva kraljevske mornarice Italije napisan 2017. godine u Milanu, a koji dokazuje da našu vojsku posle albanske golgote nisu spasili Francuzi, kao u čuvenoj pesmi “Kreće se lađa Francuska”, već brodivi mornarice Italije. Istina, bilo je francuskih lađa, ali najveći deo posla oko izvlačenja Srba obavila je Italija.

(Dnevne.rs/Srbija Danas/Izvor: Srpski telegraf)