Srbiji preti jeziva bolest Morgelon! Imate osećaj da vam milijardu mrava ili crva juri ispod kože (INFO)

svrab
Svrbi vas svaki delić kože. Imate osećaj da vam milijardu mrava ili crva juri ispod nje. Prosto je neizdrživo. Potom se otvaraju ranice iz kojih izlaze niti nalik na crve. Da, to su simptomi jezive bolesti morgelon, koja napada svet, a stigla je i u naš komšiluk – Hrvatsku! U Zagrebu se s njom trenutno bori B. A. (50), koja je nakon pet meseci raznih muka, odgonetnula šta joj se događa.

Istine radi, pre tri godine iste simptome opisala je Novosađanka Aranka Lukač tvrdeći da lekari nisu znali šta je sa njom i uputili su je kod psihijatra. Koliko je realno da naša psiha proizvede pucanje kože iz koje izlaze niti, to ni svetski stručnjaci još ne znaju, ali ono što je sigurno je da je dosad u svetu registrovano nekoliko miliona pacijenata, najviše u Americi, a bolest je prodrla i u Evropu.

[adsenseyu1]

Teorije o morgelonu
Pojedini svestki lekari teoretišu da je ta bolest proizvod psihijatrijskog poremećaja ličnosti, jer bolesnici imaju osećaj da im nešto gmiže ispod kože. Zagovornici “kemtrejlsa” i pogubnog uticaja GMO na organizam čoveka kažu da su vlakna koja izlaze iz kože njihova posledica. Prvi put bolest je opisana 2001. godine u Americi kada se dvogodišnji sin biologičarke Meri Leitao razboleo.

Klinička  slika bolesti

Prim. dr Neveneka Dimitrijević, lekar opšte medicine, kaže za „Alo!“ da nije nemoguće da joj takav pacijent ušeta u ordinaciju, „ali da nema šanse da on u našem zdarvstvenom sistemu bude dijagnostikovan”!

– Dok se pacijenti žale na simptome koji još nisu izraženi, mi samo možemo da im propišemo simptomatsku terapiju i zakazujemo kontrole. Ukoliko se ne dese pozitivni pomaci, šaljemo ih dalje kod specijalista.
[adsenseyu1]
Već se susrećemo sa nespecifičnim kožnim promenama koje nisu alergijske, niti su ih izazavale bakterije i virusi.
Sa druge strane, naš sistem je posebno ograničen lošim laboratorijskim mogućnostima, nema reagenasa. Mi smo siromašna zemlja, čak i da nam se bolest pojavi, ne znam šta bismo sa tim pacijentom – kaže naša sagovornica.

Na koži se  otvaraju ranice

Na koži se otvaraju ranice

Dr Dimitrijević lično ne veruje u teoriju da nas avioni zaprašuju hemijom iz vazduha (kemtrejls) i da genetski hrana može da izazove tu bolest, ali kaže da postoji nešto slično u infektologiji.

Aranka  Lukač  iz  Novog  Sada pre  tri godine  imala slične  simptome

Aranka Lukač iz Novog Sada pre tri godine imala slične simptome

– Postoje larve koje polažu neki insekti. One šetaju ispod kože čoveka. Simptomi bolesti morgelon vrlo liče na to. Ne verujem da neko ili nešto može da nam ubaci vlakna pod kožu, niti da ih stvori hrana – naglašava ta doktorka.

Simptomi

– osećaj nepodnošljivog svraba
– osećaj da crvi gmižu ispod kože
– otvaranje rana
– iz njih izlaze vlakna nalik na crve

Batut: Nema registrovanih slučajeva u Srbiji
U Institutu za javno zdravlje „Dr Milan Joanović Batut“ kažu da do sada nema podataka o registrovanim slučajevima u Srbiji.
– Na osnovu podataka iz strane literature, oboljenje morgeloni definiše se kao nerazjašnjeno obolenje kože, odnosno kao skup različitih simptoma sa primarnom manifestacijom na koži, a do sada urađene studije nisu dokazale da se radi o zaraznom oboljenju koje je izazvano nekim infektivnim uzročnikom – navode iz Batuta.

(Radmila Briza /alo)