SRBIJI NEDOSTAJE 3.000 VOZAČA: Samo jedan uslov potrebno je da ispunite (INFO)

vozači

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

Srbija već godinama kuburi sa manjkom profesionalnih kamiondžija, pa ih u ovom trenutku nedostaje čak 3.000 za najosnovnije funkcionisanje transportnih preduzeća, upozoravaju stručnjaci.

Razlog za to su skupi i teški ispiti, loš obrazovni sistem i sve češći odlazak profesionalnih vozača u inostranstvo. Na 46.000 kamiona dođe tek 17.000 vozača u međunarodnom transportu i oko 34.000 u domaćem, što prema mišljenju zaposlenih u ovoj oblasti nije ni približno dovoljan broj.

Predsednik udruženja “Međunarodni transport” Dušan Nikolić, kaže da je situacija već sada i više nego alarmantna, ali da će u narednom periodu biti i gora, ako se nešto ne preduzme.

– Da bismo mogli da ispratimo odlazak kamiondžija u penziju ili u inostranstvo i rast privrede, mi moramo svake godine na tržište da izbacimo 1.000 – 1.500 novih vozača kamiona, a nas je sve manje. Procena je da u ovom trenutku nedostaje 3.000 vozača kamiona da bi transport mogao normalno da funkcioniše. Razlog nije samo to što nam vozači zbog većih plata odlaze na Zapad, već i neatraktivnost zanimanja, teško dolaženje do vozačke dozvole i što nam obrazovni sistem nije prilagođen potrebama ovog dela tržišta. I koliko god smo pokušavali, kad je školstvo u pitanju, da pregovaramo sa državom, rezultata nije bilo – kaže za Informer Dušan Nikolić.

Zato, kaže, sa svojim kolegama razmišlja da sam organizuje obuku budućih vozača, kako za nekoliko godin ne bi došli u situaciju da nema ko da im radi.

OVA 3 VOZILA NE OBILAZITE NIKAKO: Kazna je 30.000, a na punoj možete da zaglavite i zatvor

Miroslav Nikolić, predsednik Grupacije za prevoz robe u drumskom saobraćaju pri PKS, kaže da Srbija nema samo problem sa manjkom vozača kamiona, već da nam nedostaju vozači svih profila.

Prema nekim računicama, samo Beogradu nedostaje bar 5.000 vozača svih profila, tvrdi on.

MINIMALNE PLATE KAMIONDŽIJA

SRBIJA 1.000 evra

SLOVENIJA 1.500 evra

SUSPENDOVAN POSLE MEDIJSKE HISTERIJE U BiH: Protiv policajca iz Donjeg Vakufa pokrenut interni postupak zbog KOKARDE (FOTO)

NEMAČKA 2.000 evra

KANADA 2.700 evra

(Dnevne.rs/Telegraf.rs/Izvor: Informer)

1 Comment on "SRBIJI NEDOSTAJE 3.000 VOZAČA: Samo jedan uslov potrebno je da ispunite (INFO)"

  1. ja sam vozio kamijone preko 12 godina i dokurcilo mi vise jbs taj posao miliciji na putu se ne mozes nadavati para,otimaci.strasna stvar odmorio sam se kako sam ostavio volan vise se nije moglo izdrzati sve im je malo.
    u inostranstvu me nikad nisu zaustavili za razliku ovde kod nas gace bi ti skinuli taj miroslav nikolic nema pojma mlati praznu slamu

Comments are closed.