SRBIJA VAM NEĆE DOZVOLITI DA JE PONIŽAVATE: Posle upada KFOR-a na sever Kosova, predsednik Vučić se obratio naciji!

predsednik

Foto: Tanjug/Dimitrije Gol

Povodom novonastale situacije na KiM u 12.30 sati obratio se predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je govorio i o ostalim aktuelnim dnevno-političkim temama.

Sve što Priština radi je ilegalno i protivpravno, rekao je predsednik Aleksandar Vučić povodom izjave britanskog ambasadora u Prištini o tome da Kosovo ima pravo da formira vojsku.

– Sve što Priština radi, a očigledno je da radi uz podršku SAD i Britanije, je protivpravno i ilegalno i u surpotnosti sa članom 9 tačkom B u kojoj se nedvosmisleno govori da je posao Kfora da razoruža sve albanske oružane formacije. Oni nemaju pravo ni po jednom međunarodnom aktu da formiraju vojsku – rekao je predsednik Srbije odgovarajući na pitanja novinara u Trsteniku.

– Iz neprava ne može da se stvori pravo. Oni su stvorili nepravo i sada ne mogu da stvore pravo. Mi smo u teškoj, veoma teškoj situaciji. Nadam se da će neko da razume u međunarodnoj zajednici koliko je to za nas opasno – dodao je.

– Mi ćemo se truditi da štitimo svoj obraz i našu decu, i da ne ulazimo u sukobe – kazao je predsednik Vučić.

KFOR se oglasio o pokretima jedinice na severu Kosova! Iz Srpske liste poručuju: Raspoređujete jedinice ka centralnoj Srbiji, a ne na neuralgičnim tačkama!

Najavio je da će sutra ili prekosutra više govoriti o tome.

Da sačekamo, kaže, da vidimo šta će Priština da uradi.

Za nas je, kazao je, to svakako ilegalno, a o daljim koracima ćemo obavestavati javnost.

Očekuje, istakao je, da je načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović danas upozorio komandanta Kfora na KiM o kršenju međunarodnog prava i da je ukazao da demonstracija sile, bilo zarad izviđanja ili nekog drugog razloga, nikakvog smisla nema, jer nisu Srbi ti koji krše međunarodno pravo, već Albanci.

Vučić je to rekao odgovarajući na pitanje kako komentariše pokretanje veće kolone vozila Kfora danas, na severu, u čijem se sastavu nalaze i vozila koja nose i opremu za blokade i pravljenje barijera.

Izrazio je i nadu da, kako je rekao, neki drugi imaju dovoljno razuma i dovoljno pameti da ne pomisle da je nekakvo rešenje kao što je oružje pametno, dobro i da će nekome doneti doneti prednost.

Vučić je rekao danas u Trsteniku da namera Prištine da formira vojsku nije u skladu ni sa pravom, niti sa Rezolucijom 12 44 i dodao da je dužnost Kfora da tu vojsku raspusti.

– KiM je za nas velika muka, posebno zbog poteza Prištine i najave formiranja vojske, što nije zasnovano ni na pravu ni na Rezoluciji 1244. Obaveza Kfora je da raspusti vojsku. Ali, oni to neće uraditi, reći će da se sve promenilo od kada su proglasili nezavisnost – rekao je Vučić.

Dodao je da nas to dovodi u veoma tešku situaciju, ali da svim majkama poručuje da ćemo činiti sve što možemo da pomognemo narodu na KiM i da sačuvamo mir.

– Sve što možemo – poručio je on Trsteničanima okupljenim na otvaranju fabrike kablova za auto-industriju “Amphenol Automotive Tećnology.

Uputio je još jednu poruku, kako kaže, – svetu.

POČIVAJ U MIRU, LEGENDO! Preminuo POZNATI SRPSKI GLUMAC, zvezda serije “SREĆNI LJUDI” i “PORODIČNO BLAGO”

– Nemojte da ponižavate Srbiju i srpski narod, jer to vam ni srpski narod ni Srbija neće dozvoliti – rekao je on.

Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug/​Dimitrije Goll

Podsetimo, više od 45 vozila KFOR-a ušlo je, na sever Kosova i Metohije, nešto pre 10.00 časova, a kreću se u koloni i, prema informacijama sa terena, idu u pravcu Leposavića.

Pored borbenih vozila, nose i opremu za blokade i pravljenje barikada, poput građevinskih mašina, bagera, kolutova žica. Pokreti KFOR-a na severu dolaze u trenutku već podignutih tenzija nakon poteza koje Priština povlači mimo EU, a posebno uoči namere da sutra donese odluku o formiranju vojske Kosova, uz otvorenu podršku zapadnih centara političke i vojne moći.

PISMO GENERALA: Ratko Mladić se obratio SRBIMA (PRENOSIMO U CELOSTI)

Komandant združenih snaga NATO u Napulju, admiral Džejms Fogo, juče je rekao da je formiranje vojske nešto o čemu “suvereno odlučuje”Priština. U tom kontekstu, prisustvo Kfora na severu, posebno sastav i oprema vozila, ukazuje na strahovanje od moguće reakcije Srbije.

(Dnevne.rs/Izvor: Srbija Danas)