SRBIJA POSTAJE BEZBEDNA ZONA: Belorusija šalje 12 migova i raketne sisteme S-300 i BUK (INFO)

naoružanje

Foto: wikipedia

Posle šest ‘migova 29’ koji su početkom oktobra isporučeni iz Rusije, u Srbiju će iz Belorusije stići još 12 ‘migova’, kao i moćni raketni sistemi ‘S-300’ i ‘buk’, potvrđeno je Informeru u samom državnom vrhu.

Kako saznajemo, sa vlastima u Minsku ovih dana se dogovaraju poslednji detalji najvećeg ugovora o vojnotehničkoj saradnji u istoriji naše zemlje.

Treba nam za odbranu

Prema rečima naših sagovornika, međudržavni aranžman koji je odobrio beloruski lider Aleksandar Lukašenko podrazumeva nabavku 12 ‘migova 29’, kao i raketnih sistema ‘S-300’ i ‘buk’.

[adsenseyu5]

– Predsednik Aleksandar Vučić je odlučan u nameri da od Srbije stvori najmoćniju vojnu silu u regionu! I to naša država radi ne da bi nekoga napala, već da bi se odbranila i obezbedila dugoročni mir i stabilnost. Sa još 12 ‘migova’ i sa ‘bukom’ i ‘S-300’ Srbija će postati potpuno bezbedna zona, a naša deca i unuci biće bezbedni i sigurni od bilo kakve agresije – podvlači naš izvor.

On dodaje da je pred državnim rukovodstvom Srbije ponuda koja podrazumeva maksimalno povoljne uslove za nas.

– Kao što smo od ruskog predsednika Vladimira Vladimiroviča Putina dobili na poklon šest ‘migova’ za koje plaćamo samo modernizaciju i naoružanje, tako je i sada u opticaju zaista povoljan, moglo bi se reći gotovo bratski aranžman… – navodi jedan od naših sagovornika.

POTVRĐENO I ZVANIČNO IZ HAŠKOG SUDA: Franjo Tuđman odgovoran za agresiju na BiH i zločine nad muslimanima u “Herceg-Bosni”

Niko od državnih zvaničnika juče nije želeo da govori ovim povodom. Vojni komentator Miroslav Lazanski pak smatra da će Srbija nabavkom dvanaest višenamenskih borbenih aviona „mig 29“, jedne baterije raketnog sistema ‘S-300’ i sistema „buk“ od Belorusije u potpunosti kompletirati ratno vazduhoplovstvo i sistem protivvazdušne odbrane.

– Sa novih dvanaest ‘migova’ iz Belorusije i deset koje trenutno imamo u operativnoj funkciji, ali i sistemima ‘S-300’ i ‘buk’, Srbija bi ozbiljno poboljšala svoju odbrambenu moć i sigurno bi postala najozbiljnija vojna sila u regionu – ističe Lazanski i podseća da bi uskoro trebalo da stignu i dva transportna aviona „antonov AN 26“:

– Naoružanje iz Belorusije nabavićemo po ceni daleko nižoj od tržišne. To je velika stvar jer će ono služiti, pre svega, miru i stabilnosti u regionu – naglašava Lazanski.

[adsenseyu1]

Bivši ministar spoljnih poslova SRJ Živadin Jovanović kaže da je osavremenjivanje naše vojske i jačanje odbrambenih sposobnosti izuzetno značajno jer će pre svega biti u funkciji vojne neutralnosti.

– Neutralnost ne znači biti razoružan. Naprotiv, to znači imati dobro razvijenu i opremljenu vojsku koju će svi poštovati. Nabavka aviona i raketnih sistema od Belorusije predstavlja veliki korak ka zaokruženju odbrambenog sistema i vojne neutralnosti Srbije – podvlači Jovanović. On napominje da je nabavka (belo) ruske vojne tehnologije logična.

AMERIKA NUDI ISTORIJSKO POMIRENJE SRBIJI: Šta je doneo sličan potez jednom od najvećih AMERIČKIH NEPRIJATELJA

– Naša vojna tehnologija se velikim delom oslanja na rusku i u dobroj meri je kompatibilna sa njom. Pored toga, nabavka ove opreme u potpunosti odgovara potrebama Srbije kao vojno neutralne zemlje i, što je takođe jako važno, finansijski je prilagođena našim mogućnostima – zaključuje Jovanović.

Potrebna i obuka

Na drugoj strani vojni analitičar Aleksandar Radić smatra da je nabavka tehnike dobra, ali samo ukoliko je prate obuka pilota i tehničkog sastava i infrastruktura.

[adsenseyu5]

– Neophodno je balansirano raditi na obnovi i modernizaciji. Jedno mora da prati drugo. Džaba nam avioni ako nemamo ljude koji će njima upravljati ili im pružati logističku podršku, ili razvijenu infrastrukturu koja će sve to podržavati… – kaže Radić, podvlačeći da se nada da će sredstva, osim u nabavku tehnike, biti uložena i u ljudstvo i infrastrukturu.

„Migovi“ iz Rusije spremni na proleće

Svih šest ruskih „migova 29“ koji su u oktobru stigli u Srbiju biće potpuno operativni na proleće 2018. godine, posle završene kompletne modernizacije.

ALBANIJA I KOSOVO U 2018. KREĆU U UJEDINJENJE? Pet poruka zvaničnika u četiri dana

U nove ‘migove’ biće ugrađena najmodernija navigaciona i komunikaciona oprema kako bi bili kompatibilni sa zemaljskim uređajima koje propisuju međunarodni standardi, a značajno se unapređuju i prostorne i vatrene sposobnosti vazduhoplova.

BEOGRAD IMA ODGOVOR: Ako se u pregovore sa Kosovom uključi Kondoliza Rajs, mi ćemo pozvati NJEGA

Radove na modernizaciji započeli su ruski stručnjaci na aerodromu Batajnica, u okviru 204. vazduhoplovne brigade, uz angažovanje oko 40 naših stručnjaka iz RV i PVO.

[adsenseyu4]

(Dnevne.rs/Intermagazin.rs/Izvor:Informer)

[adsenseyu2]