SRBIJA POSLE 3 DECENIJE REŠAVA SLUČAJEVE NESTALIH BEBA: Evo koliko RODITELJA čeka dugo skrivanu istinu (INFO)

porodilište

Foto: Tanjug.rs

Zakon o nestalim bebama, na čije se usvajanje čeka godinama, napokon je ušao u skupštinsku proceduru i uskoro bi trebalo da bude na dnevnom redu parlamenta.

Za sprovođenje ovog zakona biće izdvojeno oko 7,1 milion evra, a za roditelje je obezbeđena odšteta od najviše 10.000 evra.

Posle nekoliko decenija, nadležni državni organi pokušaće koliko-toliko da isprave nepravdu i istraže šta je sa bebama koji su od 1970. godine nestale iz porodilišta širom Srbije. Kako to obično biva, ni u ovim slučajevima država nije učinila ništa sve dok Evropski sud za ljudska prava pre tri godine nije doneo obavezujuću presudu u predmetu Zorice Jovanović, čije je novorođenče nestalo iz porodilišta u Ćupriji pre više od 30 godina.

[adsenseyu4]

Od tada traju pritisci evropskih institucija, naročito Saveta Evrope, na Srbiju da donese zakon koji će rešiti slučajeve nestalih beba širom Srbije. Oni su posebno intenzivirani poslednjih meseci, pa je Vlada konačno prosledila zakon na kojem se radilo više godina.

650 roditelja traži istinu o bebama

A šta on predviđa?

Predlog za istragu može da podnese roditelj samo u slučaju da se do 9. septmbra 2013. godine, kada je doneta presuda u predmetu Zorice Jovanović, već obraćao nadležnim državnim organima, a u vezi sa statusom deteta za koje se sumnja da je nestalo iz porodilišta.

Prema zvaničnim podacima, do sada se tim povodom nadležnima obraćalo između 350 i 650 roditelja, u zavisnosti od organa kojima su se žalili.

Istragu će voditi posebmno obučeni policijski službenici za nestalu novorođenu decu i to na zahtev suda, koji je dužan da postupak vodi bez odlaganja. Ukoliko na njegov zahtev ne budu dostavljeni neophodni pismeni dokaz ili podatak, biće izricane visoke kazne – od 30.000 do 450.000 i od 90.000 do 3.000.000 dinara za fizička i odgovorna lica, kao i za pravna lica.

[adsenseyu1]

Visoke kazne za svedoke i veštake

Za pokretanje postupka roditelji ne plaćaju sudske takse i imaju na raspolaganju besplatnu pravnu pomoć. Ako nijedan roditelj nije živ, istragu mogu da zatraže, braća, sestre, babe ili dede nestalih beba i to bez obzira da li su se već obraćali državnim organima.

Na početku postupka, roditelji su dužni da potkrepe sve činjenice kojima tvrde da su njihove bebe nestale iz porodilišta, Uz to, mogu da istaknu i zahtev za materijalnu odštetu, koja ne može biti veća od 10.000 evra.

Visoke kazne određene su za svedok koji se bez opravdanja ne pojave na suđenju. Sud može da naloži prinudno dovođenje i izrekne kaznu od 30.000 do 450.000 dinara. Ista kazna važi i za veštaka, dok se pravno lice koje obavlja veštačenje kažnjava iznosom od 90.000 do 3.000.000 dinara.

[adsenseyu1]

Postupci se tretiraju kao hitni, sud je dužan da ih vodi bez odlaganja, a javnost je isključena iz postupka.

Kako se navodi u zakonu, za njegovu primenu biće izdvojeno 876 miliona dinara ili oko 7,1 milion evra. Od toga iznosa, 70 miliona dinara trebalo bi da pokrije sudske postupke i 806 miliona za isplatu pravične nadoknade roditeljima.

(Dnevne.rs /Izvor:Nataša Latković,Blic.rs)

[adsenseyu5]

[adsenseyu2]

[adsenseyu1]