SRBIJA PODIŽE VOJSKU? Ana Brnabić upozorava: Ne možemo da gledamo NOVO ETNIČKO čišćenje na Kosovu!

Srbija

Foto: Dnevne.rs/pixabay/Instagram

– Nadam se da će biti dovoljno razuma na strani SAD da znaju šta je dobro za njihove partnere u Prištini – rekla je Brnabić na konferenciji za novinare.

Ona je istakla da se slaže sa predsednikom Aleksandrom Vučićem u oceni da formiranje vojske Kosova znači da će Srbija biti u ćorsokaku i da zbog toga još jednom apeluje “da se prizovu razumu”.

Kazala je da bi sve evropske lidere upitala šta bi radili da su na njenom mestu.

Premijerka je istakla da je Srbija ulagala u podizanje odbrambenih kapaciteta, vojske i policije, jer su bili devastirani, zato što smo vojno neutralna zemlja, ali i zato što, kada neko zna da smo i u tom smislu jaki i sposobni, onda je to argument više da moraju da sednu i razgovaraju o kompromisu.

– Nadam se da nikada nećemo morati to da upotrebimo, ali nažalost mislim da je to u ovom trenutku jedna od opcija na stolu. Ne možemo da gledamo kako neko sprovodi novo etničko čišćenje, nove Oluje i ako Edi Rama na njih poziva – rekla je Brnabić.

PAKLENI SCENARIO! CIA šalje naoružanje preko Atlantika u luku Drač da preuzmu SRPSKI SEVER! Priština BLOKIRA sever KOSOVA i ZATVARA administrativne prelaze?

Kako je istakla, nije to loše samo za Srbe, ili Albance, to je loše za region i katastrofalno za Evropu.

– Sramota je da u 21. veku pričamo o tome, umesto da pričamo o školama – podvukla je ona.

Ponovila je da je prioritet vlade obrazovanje i digitalizacija i da je važno da se napravi dalji iskorak u ekonomiji zasnovan na inovacijama, da bi se brže povećala prosečna primanja u zemlji.

Kako je rekla, često je u šizofrenoj situaciji da se bavi tim stvarima, a da onda mora da se vrati u 19. vek i da odgovara da li će neko suprotno svemu normalnom, svim međunarodnim sporazumima i sopstvenim aktima, da pravi vojsku.

– Da li bi 15. decembra išli da pokore, fizički, neki narod samo zašto su oni Albanci, a mi Srbi…Šta bi neki drugi evropski premijer radio u toj situaciji? To su nenormalne stvari, da danas, u 21. veku uopšte o tome razmišljamo i pričamo da imamo takvu opasnost – poručila je predsednica vlade.

JEDNA UTAKMICA, 2 TIMA, TRI STRANE: Dejan Savićević progovorio o komplikacijama pred meč Crna Gora – Kosovo (INFO)

Podvukla je da će naredne godine 20 miliona evra biti uloženo da bi u 50 škola u Srbiji bio uveden brz internet i od 1. septembra 10.000 digitalnih učionica.

– Moj prioritet su škole, a njihov puške… Da li razumete o čemu Srbija priča i razmišlja. To su naši prioriteti, a vidi se o čemu razmišlja vlada u Prištini – rekla je ona.

Brnabić je istakla i da će Beograd apelovati na, pre svega, stalne članice SB UN, jer ni po jednom međunarodnom sporazumu ne postoji opcija da tzv. Kosovo, odnosno privremene institucije samouprave u Prištini, formiraju sopstvenu vojsku.

premijerka

Foto: beta

– Ni po jednom. U tom slučaju, oni koji su dali mandat UNMIKU, Euleksu, KFOR-u, moraju da se umešaju i da kažu – ako vi nećete da poštujete sopstvena akta, morate da poštujete ono što smo vam mi dali kao mandat, da pozovu Prištinu na poštovanje sporazuma – rekla je predsednica vlade.

Na pitanje da li Srbija ima neka operativna saznanja, s obzirom da je rekla da će “oni 15. decembra ići da pokore jedan narod”, Brnabić je odgovorila da je o tome pričao Kadri Veselji.

(Dnevne.rs/izvor: Tanjug)