SRBIJA NAJPOŽELJNIJA “UDAVAČA”: U jednom danu POKLON iz Amerike i PONUDE iz Nemačke i Rusije

Tramp

Foto: Tanjug/AP

Balkan je oduvek bio privlačan svetskim imperijama, a Srbija kao centralna država ovog trusnog područja, česta stanica i predmet interesovanja svetskih moćnika

Poslednjih meseci svedoci smo velikih geopolitičkih promena u svetu. Svet se iz unipolarnog sve više menja u multipolarni, zahvaljujući jačanju Rusije, Kine, Indije i Turske, pored već pristunih sila SAD i EU. Sa tim u vezi, dolazi i do globalne borbe za intersne sfere. Srbija ima jasno deklarisan evropski put i odabranu vojnu neutralnost. Međutim, kako još uvek nije član nijedne organizacije, upravo to čini da bude izložena raznim pritiscima, ali i ponudama.

SEĆATE LI SE PRIVREDNIKA IZ CRNE GORE KOJI JE RADNICIMA UPLATIO ODMOR NA SEJŠELE? Sada radi još bolju stvar

Balkan je oduvek bio privlačan svetskim imperijama, a Srbija kao centralna država ovog trusnog područja, česta stanica i predmet interesovanja svetskih moćnika.

Kuća na drumu, kako se često ilustruje pozicija naše zemlje u svetskoj geopolitici, takođe je česta meta svetskim silama. I danas im je u fokusu. I isto vreme, kada se Rusija prevođena Vladimirom Putinom vratila na međunarodnu scenu, SAD su još nedefinisanom politikom Donalda Trampa ali sve većim prisustvom na Balkanu i Nemačka sa glavnim evropskim liderom Angelom Merkel.

[adsenseyu4]

Samo dan, nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić održao govor u Skupštini Srbije tokom polaganja zakletve, i poručio da naša zemlja nastavlja evropski put i da će ostati vojno neutralna, ipak su stigle ponude ovih velikih svetskih sila.

U istom danu, nemački vicekancelar Zigmar Gabrijel se založio za uspostavljanje dodatnog fonda za infrastrukturne projekte na Zapadnom Balkanu, pre svega gradnju autoputa Niš-Drač i veće prisustvo EU na ovom prostoru, dok je potpredsednik ruske vlade Dmitrij Rogozin rekao da bi Rusija i Srbija mogle da izgrade specijalnu ekonomsku zonu, u kojoj bi se nalazile ruske visoko-tehnološke kompanije.

Simbolično, ili ne iz Amerike je stigla donacija od 19 vojnih “hamvija”, vrednih 3,8 miliona dolara, baš za prvi radni dan novog predsednika Srbije.

– To je potvrda naše izbalansirane spoljne politike i neopredeljivanja. To je politika maksimalne korektnosti prema svim svetskim silama, bez stajanja na stranu bilo koje od njih, jer tako dižemo sebi cenu – kaže za Telegraf.rs Dragomir Anđelković, politički analitičar.

Printskin: Tanjug

Foto: Printscreen/Tanjug

On objašnjava da ukoliko bi se opredelili za neku od strana, onda bi nas svi shvatili “zdravo za gotovo”.

NASLEDILA LEPOTU MAJKE ZA KOJOM JE UZDISALA CELA JUGOSLAVIJA: Evo kako izgleda ćerka pokojne glumice (FOTO)

– Mi imamo žeton i kada ga jednom iskoristimo, cena nam pada. I zato je najpametnije držati žeton u ruci i biti spreman za saradnju – slikovito je zaključio Anđelković.

(Dnevne.rs/Izvor:Telegraf.rs)

[adsenseyu1]

[adsenseyu2]