SRBIJA KUPUJE RUSKE RAKETE S – 300! Vlada pregovara o kupovini četiri diviziona raketa (INFO)

PVO
Iako je u fokusu posete Moskvi premijera Vučića i bezmalo polovine ministara u Vladi Srbije privredna saradnja, sa Rusijom se pregovara i o kupovini protivvazdušnih raketa srednjeg dometa S-300, kojima će naša zemlja u budućnosti biti zaštićena od eventualnih napada iz vazduha, ekskluzivno saznaje “Alo!” u izvorima bliskim Vladi.

Srpska delegacija pregovara o kupovini četiri diviziona ovih raketa, koji će moći da zaštite skoro celu teritoriju naše zemlje.

Nuđene Miloševiću pred bombardovanje

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko nudio je bivšem predsedniku SRJ Slobodanu Miloševiću da pošalje Srbiji protivraketni sistem S-300. – Na kraju nismo to uspeli da ostvarimo jer je postojao problem s vaše strane. On se ogledao u stavu gospodina Miloševića i vašeg rukovodstva, koje nije verovalo da NATO može da izvrši takvu agresiju. Kasnije je već bilo kasno, S-300 nije mogao da se prebaci jer je počela blokada. Ja sam ih upozoravao. Bilo agresije ili ne bilo, morate mnogo pre nje da se pripremite – naveo je Lukašenko u intervjuu za srpske medije koji je dao prošle godine.

[adsenseyu5]

– Srbija će uputiti Rusiji ukupno četiri zahteva za kupovinu naoružanja i vojne opreme. Jedan od njih je i kupovina raketa S-300, a za početak bi kupili jedan divizion dok bi nam Rusija kasnije isporučila još tri. Srbija će u dogovoru s Rusijom tražiti načine kako da ovo naoružanje dobije po znatno povoljnijoj ceni nego što je aktuelna na tržištu naoružanja – kaže izvor “Alo!” blizak Vladi Srbije.

Ova saznanja našeg lista usledila su pošto je premijer Aleksandar Vučić izjavio u Moskvi da se s Rusijom i dalje vode pregovori o kupovini oružja i naoružanja, kao i o mogućem remontu ruskih helikoptera u Srbiji. Vučić nije želeo da kaže koje oružje Srbija želi da uveze, navodeći da se o tome još pregovara.
– Nećemo da nabavljamo oružja koja se mogu smatrati ofanzivnim, ali moramo da zaštitimo svoju teritoriju – naveo je srpski premijer, čija se izjava uklapa u saznanja “Alo!”.

Vučić je srpskim novinarima u Moskvi izjavio da je s ruskim zvaničnicima razgovarao i da će i dalje razgovarati o tome “šta se može uraditi da se iskoriste potencijali srpske namenske industrije”. On je rekao da se s ruskom stranom razgovara o remontu helikoptera u Srbiji. Vučić je negirao pisanje srpske štampe o navodnim velikim kupovinama ruskog naoružanja.

– Kod nas svi vole da vide neke velike vesti. Sad smo poleteli na istok, sad smo poleteli na zapad. Srbija se, kao i pre ovog puta, nalazi na standardnom evropskom putu, i kao i pre, ovog puta želi najbolje moguće odnose s Rusijom – kazao je premijer Srbije.

Hrvati kupuju američke rakete

Hrvatsko ministarstvo odbrane nedavno je od SADS-a zatražilo da im pokloni 16 samohodnih višecevnih lansera raketa M270 MLRS, kalibra 240 milimetara, iz vojnih viškova američke vojske, koji bi bili prilagođeni i za ispaljivanje balističkih projektila dometa 300 kilometara! Nabavka ovog sistema i balističkih raketa u potpunosti bi, kako je navedeno, promenila geostratešku sliku i vojnu ravnotežu u regionu.

[adsenseyu1]

(V. Papović /Alo)