SRBIJA IMA SVOG PRIKRIVENOG IGRAČA U EU! Učinjena vam je istorijska nepravda, ispravićemo to, ali… SLEDI VAM BORBA!

Foto: Fonet

Slovačka neće priznati Kosovo i ostaje posvećena podršci Srbiji na putu ka EU, poručio je Luboš Blaha, predsednik Odbora za evropska pitanja slovačkog parlamenta u razgovoru sa članovima Odbora za Kosovo i Metohiju.

– Srbija je za nas važan partner i učinićemo sve da podržimo vašu pravednu borbu, jer vam je učinjena istorijska nepravda – rekao je Blaha.

On je poručio srpskim kolegama da nikakvi pritisci neće promeniti stav njegove zemlje, jer je to od važnosti za njihovo nacionalno pitanje i protivno međunarodnom pravu, saoštilo je skupštinskog Odeljenje za odnose s javnošću.

Član Odbora Aleksandar Marković izrazio je zadovoljstvo posetom slovačkih kolega, imajući u vidu da dve države vežu tradicionalno prijateljski odnosi bez ijednog otvorenog pitanja.

On je zahvalio na podršci Slovačke evropskim integracijama Srbije, a naročito na principijelnom stavu vezanom za srpski teritorijalni integritet i suverenitet.

– Posebno smo zahvalni što je Slovačka glasala protiv prijema tzv. Kosova u UNESKO i pozdravljam našu dosadašnju parlamentarnu saradnju koju ćemo nadam se u narednom periodu intenzivirati – poručio je Marković.

On je predstavio delokrug rada Odbora, posebno rezultate rada Radne grupe za prikupljanje činjenica i dokaza u rasvetljavanju zločina nad pripadnicima srpskog naroda i ostalnih nacionalnih zajednica na KiM, kao i saradnju sa relevantnim državnim institucijama, posebno Kancelarijom za KiM.

FBI RASKRINKAO LAŽNOG TITA: Neverovatna priča o PREDSEDNIKU JUGOSLAVIJE izašla na videlo

Marković je podsetio da je danas položaj i život Srba i nealbanaca na KiM težak, posebno u enklavama gde je njihov položaj zabrinjavajuć. Međutim, slika u međunarodnoj zajednici u odnosu na Srbe počinje da se menja, čemu svedoči i činjenica da je 13 zemalja povuklo priznanje Kosova.

On je dodao da je formiranje kosovske vojske direktno protivno svim međunarodnim propisima, predstavlja kršenje Rezolucije 1244 UN, pa čak je i u direktnoj suprotnosti sa ustavom tzv. države Kosovo.

Marković je dodao da je dijalog Beograda i Prištine obustavljen i da se neće nastaviti dok god su na snazi takse od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH, podsetio da Srbija nije povukla nikakve recipročne mere i ponovio apel svim faktorima u svetu da se ovakva odluka osudi.

TAJNE KOJE SU BILE ZAKLJUČANE IZA SEDAM BRAVA: Draža Mihajlović ratovao SAM PROTIV SVIH! (FOTO)

– Srbija je opredeljena za vojnu neutralnost, regionalni mir i stabilnost. Želimo dobre i prijateljske odnose i sa velikim silama poput SAD, Rusije i Kine, kao i da postanemo članica EU – naveo je u razgovoru Marković.

U razgovoru u kome su učestvovali članovi Odbora Aleksandar Čotrić, Mirko Krlić, Gordana Čomić i Božidar Delić bilo je reči o transformaciji kosovskih snaga, odnosima Srbije i SAD i politici američke administracije prema Srbiji, položaju Srba na KiM i budućnosti dijaloga Beograda i Prištine.

(Dnevne.rs/Izvor: Tanjug)