SRBIJA DUGO ČEKALA NA OVAJ DAN: Avioni sa zločincima OVK poleteli iz Prištine za Hag!

Kosovo

Foto: AFP 2018 / ERIC FEFERBERG

Tri manja civilna aviona sa bivšim pripadnicima Oslobodilačke vojske Kosova poletela su za Hag sa vojnog dela prištinskog aerodroma!

Oni će narednih dana biti saslušani u Specijalnom sudu za ratne zločine OVK. Prištinski advokat Tom Gaši navodi da će u prvoj grupi biti saslušani komandanti operativnih zona Lap i Drenica Rustem Mustafa i Sami Ljuštaku.

Neposredno posle poletanja nije bilo poznato ko se tačno nalazi u tim avionima, ali su izvori u Prištini naveli da su ka Hagu poleteli bivši pripadnici OVK koje će saslušati istražitelji specijalnog suda za zločine OVK.

Izvesno je i da se u avionima ne nalaze bivši šef glavnog štaba OVK Sulejman Seljimi čije je saslušanje odloženo zbog bolesti i Remzi Šalja koji je u međuvremenu pobegao sa Kosova. Bivši komandanti operativnih zona Lap i Drenica Rustem Mustafa i Sami Ljuštaku će u Hag otputovati naredne sedmice.

LETE IZ STRANKE ONI KOJI SU VUČIĆU ZABOLI NOŽ U LEĐA: Prvi na udaru biće sin Tome Nikolića

– Imamo informaciju da će u prvoj grupi, koja bi trebala 14. januara da da izjave pred Specijalnim sudom, odnosno u kancelariji specijalnog tužioca, biti komandanti Rustem Mustafa zvani Remi i Sami Ljuštaku. Oni su se odazvali pozivu – rekao je za RTS prištinski advokat Tom Gaši čija kancelarija brani nekadašnjeg šefa glavnog štaba OVK Sulejmana Seljimija.

Gaši dodaje da je pozvano još desetak pripadnika bivše OVK.

– Oni imaju neki drugi redosled. U Hag su pozvani u svojstvu svedoka ili okrivljenih. Mislim da je većina u svojstvu okrivljenih – rekao je Gaši navodeći da su u toku pregovori sa Specijalnim tužilaštvom da Seljimi bude saslušan u Prištini.

Lekari prištinske bolnice su još ranije saopštili da će Seljimi zbog zdravstvenih problema u naredne dve sedmice biti zadržan na lečenju.

Gaši je, takođe, naveo i da će prve optužnice pred Specijalnim sudom za ratne zločine biti podignute u narednih nekoliko sedmica, kao da bi se među optuženima mogli naći i najznačajniji komantanti OVK.

SRCE DA PREPUKNE! TREBALO JE DA SE PORODI 24. JANUARA: Stefan je stradao u stravičnoj nesreći, ženi mu se bore za život!

Specijalni sud za zločine OVK formiran je kako bi se procesuirali navodi iz istrage koje je za Savet Evrope sačinio Dik Marti.

Martijev izveštaj podigao je veliki prašinu u međunarodnoj javnosti, pošto je Švajcarac naveo veze najviših komandanata OVK sa ratnim zločinima, progonom nealbanskog stanovništva i vezama sa organizovanim kriminalom, nakon čega je EU osnovala poseban sud koji će se baviti procesuiranjem vinovnika ovih nedela.

(Dnevne.rs/Izvor: RTS)