SRBI SUTRA SLAVE SVETOG JOVANA: Evo šta je strogo propisano za veliki hrišćanski praznik! (INFO)

praznik

Foto: Beta printskrin

Srpska pravoslavna crkva i njen narod 11. septembra praznuju Usekovanje glave svetog Jovana Krstitelja. Ovo je veliki praznikkod pravoslavnog naroda i post je obavezan.

Praznovanje 11. septembra je ustanovljeno zbog toga što je tog dana osvećena crkva koju su podigli na njegovom grobu u Sevastiji car Konstantin i carica Jelena

Irod Antipa, sin Iroda Starijeg, ubice mladenaca vitlejemskih u vreme rođenja Isusa Hrista, bio je gospodar Galileje u vreme propovedi Jovana Krstitelja.

[adsenseyu5]

Taj Irod je bio oženjen ćerkom arapskog kneza Arete.

Ubrzo je oterao svoju zakonitu ženu i uzeo sebi za naložnicu Irodijadu, ženu svoga brata Filipa, koji je još bio u životu. 

STRAŠNE POSLEDICE: Irma oterala vodu iz okeana, neverovatan prizor osvanuo na Bahamima! (VIDEO)

Protiv ovog bezakonja ustao je Jovan Krstitelj i pred svima napao Iroda.

Pošto car nije dozvoljavao da iko govori protiv njega, sveti Jovan Krstitelj se ubrzo našao u tamnici.

Za vreme jedne zabave u svom dvoru u Sevastiji Galilejskoj, pred gostima je igrala Salomija, ćerka Irodijadina i Filipova.

[adsenseyu1]

Pijani Irod, zanesen vatrenim plesom, obećao je igračici da će joj dati šta god da traži, a ona je zatražila glavu Jovana Krsitelja na tacni.

Irod tako i naredi, te Jovana posekoše u tamnici i doneše glavu njegovu na tanjiru.

Učenici Jovanovi noću uzeše telo svog učitelja i sahraniše, a Irodijada izbode iglom jezik Jovanov, pa glavu zakopa na neko nečisto mesto.

Foto: Wikimedia

Smrt svetog Jovana dogodila se pred Pashu, a praznovanje 11. septembra ustanovljeno je zbog toga što je tog dana osvećena crkva koju su podigli na njegovom grobu u Sevastiji car Konstantin i carica Jelena.

Nisam ni slutila da ću biti ZAKOPANA između života i smrti: Isidora Bjelica rastužila objavom nakon 4 godine borbe sa bolešću

(Dnevne.rs /Izvor: Telegraf.rs)

[adsenseyu4]