SRBI NEĆE MOĆI KOLIMA NA MORE?! Problemi sa saobraćajnim dozvolama! ZBOG OVOG PAPIRA VRAĆAJU SA GRANICE! (INFO)

granica

Foto: Rojters

Ukoliko krenete na godišnji odmor automobilom – možete u inostranstvu ostati bez tablica i bez živaca uz paprenu novčanu kaznu, i to zbog samo jednog papira – potvrde o važenju saobraćajne dozvole!

ojedini vozači su se već opekli na putu za Mađarsku i Crnu Goru. Na njihovu sreću, samo su vraćeni s granice. A da su ušli u neku stranu zemlju i da ih je policajac na lokalnom putu zaustavio i zatražio saobraćajnu na uvid a oni umesto nje pokazali potvrdu da je važnost produžena – nadrljali bi.

Prava zbrka nastala je zbog roka važenja saobraćajnih dozvola i tablica, koji je produžen sa sedam na devet godina, ali glavni problem je u tome što kad on istekne, ne možete dobiti novi validan dokument, već samo pomenuti papir koji mnoge zemlje ne prihvataju.

Mađarska policija se pozvala na konvenciju o saobraćaju, na međunarodni dokument koji važi od 1968. godine, i izričito kažu da je potvrda neprihvatljiva za njihovu policiju, kao i za graničnu policiju. Naši sagovornici smatraju da će vozači iz Srbije imati velikih problema u inostranstvu.

RUS TUKAO ŽENU, A ONDA JE NAIŠLA ŠAMPIONKA U TEKVONDOU: Pokazala nasilniku svoga boga – to mora da je bolelo! (VIDEO)

Ovi primeri ukazuju da neće samo Mađari praviti problem. Što bi neki policajac u Bugarskoj ili Grčkoj morao da zna da smo mi promenili ovo.

U drugim zemljama nisu dužni da poznaju odluku i pravilnik koje je doneo MUP Srbije -Objašnjava Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja.

On kao rešenje problema vidi ukidanje roka važenja registarskih tablica, a da se saobraćajne dozvole menjaju na deset godina:

– Sada je problem to što oni kojima istekne ne mogu da izvade novu, već mogu da dobiju samo ovu potvrdu.

Milan Vujanić, profesor saobraćajnog fakulteta u penziji, objašnjava da je ministar spoljnih poslova taj koji mora da reši ovaj problem s MSP Mađarske i da se mora poslati zvaničan dopis ostalim zemljama:

– Ukoliko ta potvrda nije u skladu s međunarodnim propisima, onda naši moraju da se usklade s tim propisima. Policajac u bilo kojoj zemlji može zaustaviti naše vozače, a ako papir nije u skladu sa propisima EU, vozači mogu biti kažnjeni, mogu im skinuti tablice…

objasnjenje

Foto: medija-centar-beograd

Ne znam kom našem genijalcu je palo na pamet da ne izda novi dokument, nego da ovako dovodi ljude u ovu situaciji.

MUP

Zamolili smo Mađare da uvaže potvrde MUP Srbije je uputilo zvaničnu molbu MUP Mađarske da prihvati ove potvrde.

– MUP je blagovremeno preko Ministarstva spoljnih poslova obavestio sva strana diplomatsko-konzularna predstavništva u Srbiji o činjenici da su tako izdate potvrde validne.

Takođe, o ovome su preko MSP obaveštena i diplomatsko-konzularna prestavništva Srbije u inostranstvu sa molbom da informaciju proslede nadležnim organima – navode za Kurir iz MUP Srbije i dodaju da će vlasnicima vozila kojima je istekla važnost saobraćajne dozvole imati pravo da podnesu zahtev za novu, koja će važiti devet godina, a da će se onim vlasnicima vozila kojima su izdate potvrde o produžetku omogućiti i izdavanje samo saobraćajne dozvole, koja će važiti dve godine računajući od datuma isteka važenja prethodne.

(Dnevne.rs /Izvor: Mina Branković, kurir)