SRAMOTNO: Albanci predložili Crnogorci usvojili! Novi šamar za Srbiju! (INFO)

srbija

Bilbordi u Budvi , Foto: instagram

Crnogorska Vlada usvojila je izmene Zakona o javnom redu i miru na osnovu kojih se, izmedju ostalog, neće smeti isticati bilbordi koji negiraju “jasne istorijske činjenice”.

Današnja odluka Vlade usledila je pošto su u Budvi ove godine postavljani bilbordi kojima se veličao ulazak srpske vojske 1918. godine, posle Prvog svetskog rata.

Najviši državni zvaničnici su tada osudili postavljanje bilborda navodeći da predstavljaju “falsifikovanje istorije” i “atak na državu”.

Predstavnik Ministarstva unutrašnjih poslova Dragan Pejanović kazao je posle sednice Vlade da će se prekršajima kojima se narušava javni red i mir smatrati i radnja učinjena putem oglasnih i reklamnih objekata i panoa.

– Vlada predlaže novi član kojim se propisuje prekršaj za lice koje na javnom mjestu putem tih objekata i panoa objavljuje neprimerene i obmanjujuće sadržaje koji izazivaju negodovanje gradjana. Smatra se pod tim netačno iznošenje ili negiranje jasnih istorijskih činjenica u vezi Crne Gore, veličanje okupacije ili fašističkih ideologija – kazao je Pejanović.

“NASILNO PRIPAJANJE SRBIJI 1918.” Đukanović izvređao srpske žrtve u NAJSRAMNIJEM GOVORU IKADA (VIDEO)

Pored kazne Vlada predlaže i uklanjanje objavljenog sadržaja kao zaštitnu meru.

Na pitanje novinara da li se na taj način poništava sve ono što Vlada Crne Gore ne smatra istorijskim činjenicama, ministar kulture Aleksandar Bogdanović je rekao da su osnov za donošenje ovakvog zakonskog rešenja našli u presudi Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Graudi protiv Francuske koji se odnosio na umanjenje holokausta u jednoj knjizi, kada je Sud utvrdio to ne može predstavljati slobodu izražavanja.

Izmene zakona je predložio potpredsednik Skupštine Genci Nimanbegu, inače funkcioner koalicije Albanci odlučno

(Dnevne.rs /Izvor: Alo)