SPREMNA OPTUŽNICA ZA BRATA RAMUŠA HARADINAJA: Pod istragom još 60 terorista OVK

Daut

Foto: Facebook/Daut Haradinaj

Svega nekoliko dana pošto su kosovski predsednik i premijer, Hašim Tači i Ramuš Haradinaj, pokušali da u parlamentu obore zakon o formiranju Specijalnog suda za zločine OVK, prištinski mediji objavili su da je taj sud “spremio” optužnice protiv više od 60 pripadnika OVK.

Hašim Tači i Kardi Veselji, kosovski predsednik i prvi čovek parlamenta, pod istragom su tužilaštva novog suda, čije se prve optužnice očekuju sredinom februara.

Tači je pod istragom kao nekadašnji politički lider OVK i predsednik prelazne vlade, koju su komandanti OVK formirali posle dolaska međunarodnih misija na Kosovo u leto 1999. godine. Istraga protiv Veseljija se vodi zbog odgovornosti koju snosi kao nekadašnji šef ŠIK-a, obaveštajne službe OVK.

Spisak osoba koje bi se mogle naći na optuženičkoj klupi pojavio se svega nekoliko dana posle velike drame u kosovskom parlamentu, u kojem su 43 poslanika, uz podršku Tačija, Haradinaja i Veseljija, pokušali da obore zakon o formiranju Specijalnog suda, što je naišlo na oštre osude Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i EU.

Azem Sulja, jedan od osnivača OVK i čovek kojeg na Kosovu prate nadimci “Veliki gazda” i “Veliki ujak”, biće optužen na osnovu istrage o seriji ubistava političkih protivnika koju je vodio Euleks pod nazivom “Blaca 2”.

Sokolj Dobruna će se pred sudom naći kao egzekutor suda koji je tokom i neposredno posle rata vodio OVK.

PRIZNAO BRUTALAN ZLOČIN: Kamiondžija bejzbol palicom pretukao do smti partnera bivše žene zbog LJUBOMORE

Brat premijera Kosova, Daut Haradinaj će biti optužen zbog uloge koju je igrao u zločinu na Radonjičkom jezeru, kada je grupa od četrdesetak Srba, Albanaca i Roma ubijena, a njihova tela bačena u Radonjičkog jezero. Sud je optužnicu zasnovao na podatku da je u jezeru pronađeno 39 tela.

PRVO LJUBAVNO ISKUSTVO IMALA SA PETNAEST GODINA SA NASTAVNIKOM MATEMATIKE: Vesna Zmijanac o detaljima prve ljubavi

Tužilaštvo Specijalnog suda vodi istrage koje imaju veze sa oko 500 ubistava Srba i Albanaca posle 2000. godine, uključujući i brojna nerešena ubistva političkih rivala stranaka koje su proistekle iz OVK.

(Dnevne.rs/Telegraf.rs/Izvor:RTS)