SPREMAJU SE ZA RAT? Šveđani dobili NAREĐENJE da budu u pripravnosti za RUSKU INVAZIJU (INFO)

Foto: rojters

Foto: rojters

Agencija za civilnu zaštitu Švedske (MBS) naredila je švedskim zvaničnicima da preduzmu korake kako bi bili spremni u slučaju rata. Agencija je uputila pismo lokalnim upravama u kome od njih traži da budu opremljeni kako bi bili spremni da reaguju u slučaju rata.

Veruje se da je pismo rezultat povratka Švedske “Strategiji totalne odbrane” iz ere hladnog rata koja stavlja akcenat na odbranu zemlje od stranih pretnji, preduzimanje ekonomskih i civilnih, ali i vojnih mera predostrožnosti.

[adsenseyu4]

Primena te strategije naložena je u decembru prošle godine zbog pogoršanja “bezbednosne situacije”. Kako navodi švedski list “Svenska Dagbladet”, u pismu se, između ostalog, navodi:

– Ovo nameće visoke zahteve… u pogledu brzine delovanja, odlučivanja, deljenja informacija, komunikacije u kriznim situacijama, fleksibilnosti, izdržljivosti i rukovanja tajnim informacijama.

Uprkos uputstvima, šef za informisanje MSB Svante Verger kaže:

– Ništa ne nagoveštava da je takav rat verovatan, ali imamo ovlašćenje vlade da se pripremimo za njega.

Zvaničnici nekih lokalnih uprava kritikovali su pismo i rekli da su opštinama nametnuti nerealni zahtevi. Drugi optužuju švedsku vladu da, kako navodi “Dejli mejl”, koristi rusku agresiju da bi opravdala veća izdvajanja za vojsku.

Foto: Reuters

Pismo je stiglo u trenutku kada su zvaničnici na Gotlandu, strateški značajnom ostrvu u Baltičkom moru, saopštili da će verovatno odbiti zahtev Rusije da iznajme prostor za skladištenje u luci nakon što je vlada upozorila da bi to ugrozilo odbranu i političke interese zemlje.

[adsenseyu1]

– Na osnovu informacija koje smo dobili od vlade, verovatno ćemo reči ne – rekao je Tomi Gardel, šef Tehničkog odbora lokalne uprave na Gotlandu.

Ministar odbrane Peter Hultvist izjavio je da bi se iznajmljivanje prostora za skladištenje na Gotlandu Rusiji “negativno odrazilo na odbrambene i političke interese Švedske”.

Između baltičkih članica NATO i Rusije porasle su tenzije, između ostalog zbog izveštaja o tome da su ruski vojni avioni povredili vazdušni prostor Švedske.

Švedska i Finska su pojačale vlastitu vojnu aktivnost, uključujući i zajedničke vojne vežbe sa članicama NATO.

U septembru je švedska trajno stacionirala trupe na Gotlandu, što Hultkvist objašnjava kao nameru da pošalje signal Rusiji, koja je 2014. anektirala Krim i “pojačava pritisak” na baltičke zemlje Estoniju, Litvaniju i Letoniju.

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs /Izvor: Maja Anastasijević,Blic.rs)

[adsenseyu2]