SPREČITE BOLEST: Neke delove svog tela morate slušati! (INFO)

prsti

Foto: Dnevne.rs /pixabay

Ugledali ste odraz svog tela u ogledalu i razočarano zaključili kako vam je struk izgubio nekadašnju formu? Varate se ako mislite da je „šlauf“ tek stvar estetike.

On zapravo puno govori o zdravstvenom stanju našeg organizma, baš kao i debljina vrata, nogu ili pak silueta u obliku kruške.

„Šlauf“ oko struka

Naslage sala oko struka koje popularno nazivamo „pivskim stomakom“ ili pak „ljubavnim jastukom“ nisu tek bezazleni višak nakupljene masnoće već znak zdravstvenog rizika.

Naime, kod ljudi prosečne telesne težine koje imaju takozvani „šlauf“ oko struka, postoji veći rizik od smrti uzrokovane srčanim bolestima nego kod gojaznih osoba.

Trbušna masnoća povezana je sa dijabetesom, bolestima srca i krvnih sudova pa čak i astmom.

Poremećaj koji se stručno naziva metabolički sindrom obuhvata žene čiji je struk širi od 88 centimetara i muškarce sa strukom širim od 102 centimetra.

Taj poremećaj novog doba karakterišu prekomerna količina sala u području struka, gojaznost, povišeni krvni pritisak, povišen holesterol i višak šećera u krvi.

KILOGRAMI NESTAJU: Ovo je jedini zdrav način da brzo smršate (VIDEO)

Iako je zastupljeniji kod stanovništa u godinama, metabolički sindrom se češće se javlja i kod mlađe populacije. Takve osobe morale bi da se češće testiraju na dijabetes kao i da promene svoje prehrambene navike i način života. Pogledajte kako vam stoji kaiš – ukoliko je visoko iznad struka ili je pak spušten previše nisko i ne vidi se od sala – to je znak da imate šlauf.

Šta sve krije silueta u obliku kruške

Za žene koje imaju šire bokove od ramena kaže se kako su građene poput kruške. Osim što je znak ženstvenosti, kod žena sa ovakvom građom zabeležena je češća pojava osteoporoze, najverovatnije zbog viška kilograma u bokovima.

Pritom, masnoće koje se nakupljaju u zadnjici izlučuju veće količine određenog proteina koji se povezuje sa srčanim obolenjima.

I mišići mogu biti faktor rizika

Ako su vam ruke i noge premršave usled nedostatka mišićne mase, to je, kažu stručnjaci, faktor rizika od srčanih bolesti. Mišićna masa direktno utiče na zdravstveno stanje čoveka i njegov životni vek.

Kako starimo, tako postepeno gubimo mišićnu masu, a taj se proces sve više ubržava nakon četrdesete godine života. Međutim, niej sve tako crno jer se to može sprečiti.

Pojedini sportisti su u svojim poznim godinama (čak i nakon sedamdesete) redovnim vežbanjem uspeli da ponovo izgrade svoje mišiće. Uz dobar trening sve je moguće, potrebna je samo dobra volja uz koju ćete pomoći svom telu da bude zdravije i otpornije.

Svetlana Jovanović je domaćica koja zarađuje pozamašnu sumu novca: Sada ima plan kako da osvoji celu Srbiju, samo ne može sama! (FOTO)

Zadebljani gležnjevi upozoravaju na rad bubrega

Ukoliko ste nasledili široke gležnjeve, tu se ne može puno učiniti. Međutim, ukoliko primećujete kako vam gležnjevi poslednjih nedelja ili meseci otiču, to bi moglo značiti zadržavanje tečnosti u organizmu. Kod mnogih žena ta se pojava javlja tokom menstrualnog ciklusa, a kod nekih je to uzrokovano preteranom konzumacijom soli.

Učestalo zadržavanje tečnosti može biti znak srčanog obolenja ili pak bolesti bubrega.

I širina vrata govori o vašem zdravlju

Poput indeksa telesne mase, i volumen vrata jedan je od pokazatelja zdravstvenog stanja.

Umesto indeksa telesne mase, upravo se obim vrata može koristiti pri dijagnozi gojaznosti kod dece, dok je on takođe i pokazatelj rizika od kardiovaskularnih bolesti a povezan je i sa poremećajem spavanja – apnejom.

Kako najjednostavnije prepoznati promene na vratu? Ukoliko vas zateže stara ogrlica ili pak kragna omiljene košulje – to je znak za uzbunu, dok za precizniji rezultat treba posegnuti za složenijim jednačinama za izračunavanje telesne masnoće.

(Dnene.rs /Izvor: B92, Zadovoljna)