SPECIJALNI SUD ZA ZLOČINE OVK: Amerikanci OŠTRO ZAPRETILI zvaničnicima Kosova (INFO)

Haradinaj

Foto: tanjug/AP

Ambasador SAD u Prištini Greg Delavi oštro je zapretio Hašimu Tačiju, Ramušu Haradinaju i Kadriju Veseljiju, upozoravajući ih da će, u slučaju ukidanja Specijalnog suda za ratne zločine OVK, snositi konkretne i teške posledice, javljaju prištinski mediji. Posle tri neuspela pokušaja obaranja tog suda, nastavak inicijative najavljen za sledeću sedmicu.

Dan pošto je propao treći po redu pokušaj da se rasprava o ukidanju Specijalnog suda za zločine OVK uvrsti u dnevni red kosovskog parlamenta, prištinski Ekspres navodi da je neodržavanju sednice predsedništva skupštine prethodio žestok susret američkog ambasadora Grega Delavija sa trojicom najznačajnijih kosovskih političara, Hašimom Tačijem, Ramušom Haradinajom i Kadrijem Veseljijem.

Delavi je, navodi dalje ovaj dnevnik, oštro upozorio Tačija, Haradinaja i Veseljija da „neće proći nekažnjeno, kao i da će doživeti “sudbinu Miloševićevog režima”, ako Specijalni sud bude ukinut”.

– Želim da budem jasan. Poslanici koji podržavaju ovu inicijativu i političari koji je predvode uprkos tome što to poriču, biće izloženi konkretnim i teškim posledicama ukoliko inicijativa uspe. Oni to znaju, mi smo im to rekli – naveo je Delavi u poruci koja je objavljena na sajti američke ambasade u Prištini.

NIKADA SE NA KOSOVO NEĆU VRATITI: Supruga Olivera Ivanovića poručila da je završila sa gradom STRAHA, TAME I BOLA!

Američki diplomata je rekao i da se predmeti koje će procesuirati Specijalni sud odnose na „žrtve pripadnike raznih etničkih zajednica, Albance, Srbe, Rome i ostale”. Prema njegovim rečima, Specijalni sud je izuzetno važan Sjedinjenim Američkim Državama.

– Stalo nam je do Suda zbog toga što je naša intervencija 1999. bila zasnovana na ideji da su ratni zločini nad bilo kim i bilo gde napad na međunarodnu pravdu – rekao je Delavi.

Delavi je kazao da nema predstavu kada će optužnice biti izdate ili za kim, te da, kako je rekao, i ne želi da zna. Podsećajući na reči Tilersona od 21. decembra, Delavi je rekao da SAD ostaju potpuno posvećene pronalaženju onih koji su počinili zločine.

– Ovo sigurno uključuje ratne zločince iz svih etničkih zajednica koji žive ovde ili u inostranstvu i koji su počinili zločine na Kosovu – naveo je Delavi, dodajući da “sve žrtve zaslužuju pravdu”.

VLASNIK VOZILA NIJE MEĐU ŽIVIMA: Automobil iz koga je ubijen OLIVER IVANOVIĆ pripadao Srbinu iz Austrije!?

– Kosovo mora da bude spremno da zatvori ovo poglavlje u istoriji čak iako to znači da neki lideri iz ratnog doba snose odgovornost – rekao je američki ambasador.

ALBANSKI POLITIČAR BRUTALNO PLJUJE PO MRTVOM OLIVERU IVANOVIĆU: “On je RATNI ZLOČINAC, čemu tolika frka oko njegove smrti!?” (VIDEO)

(Dnevne.rs/SrbijaDanas.com/Izvor: Tanjug,RTS)