ŠOK U SVETU BOKSA: Jednoglasno – Fjuri srušio Klička s trona!

klicko

Foto: Getty Images

Ukrajinac nije doživeo nijedan poraz od 2004. godine i ima 64 pobede, od toga 53 nokautom, na 67 profesionalnih mečeva.

S druge strane, Britanac, koji je do sada ostvario 24 pobeda, veruje da je on taj koji može da prekine vladavinu mlađeg od braće Kličko.

Kličko će po 19. put braniti titulu svetskog šampiona u teškoj kategoriji, u verzijama WBA, WBO i IBF, a više puta od njega pojase je odbrani samo veliki Džo Luis – koji je sa 25 odbrana, od čega 21 nokautom, skoro 12 godina bio na tronu.

[adsenseyu1]

U međuvremenu, sedam sati pre meča, pojavio se problem sa podlogom u ringu, zbog čega je podneo žalbu komesaru borbe, ali i vladajućem telu svetskog boksa, pošto je smatrao da je bod ringa previše mekan.

Ipak, problem je na vreme rešen od strane organizatora, pa je sve nastavljeno po planu i programu.

Beta/AP Photo/Sebastian Konopka
Beta/AP Photo/Sebastian Konopka

Spektakl u krcatoj dvorani u Diseldorfu najavio je legendarni voditelj Majkl Bafer čuvenom rečenicom – Spremimo se za borbu (Let’s get ready to rumble).

Fjuri je krenuo sa provokacima od samog starta, ali se Kličko nije dao, već je pokušao maksimalno da bude smiren. Uvodni minuti, očekivano, nisu nam doneli previše intenzivan boks, pošto su obojica krenula u borbu sa zadrškom. Nastavio je Britanac da drži spušten gard, da drži ruke iza leđa, ali je gong prekinuo rundu taman kada su krenuli udarci.

Odmah po kraju runde Fjuri je krenuo i verbalno da provocira Ukrajinca, ali je ih sudija brzo razdvojio i poslao u ćoškove. U drugoj rundi gledali smo nešto ofanzivnijeg Fjurila, koji međutim nije uspeo da iskoristi pasivnost Klička, pa je pogodio tek nekoliko ‘sitnih’ udaraca.

[adsenseyu1]

U trećoj rundi je Kličko bio taj koji je konkretniji, a Britanac, koji je prošao rusku školu boksa, nastavio je da zabavlja publiku i provocira rivala. Kao ni Fjuri, ni kličko nije imao čistih udaraca za tri minuta. Dvestašest centimetara visoki Britanac odlučio se za defanzivniji pristup, što se videlo već na startu runde četiri, a Kličko je sve više preuzimao inicijativu.
Ipak, sem nekoliko krošea, Kličko nije uspeo da konkretnije da ugrozi protivnika. Na samom isteku runde prošao mu je prvi karakteristički direkt, a ovoga puta je gong spasao Britanca.

Peta runda nam nije donela ništa spektakularno, ali jeste udarac Fjurija koji je napravio posekotinu na licu Ukrajinca. Od tog trenutka meč je doživeo veliki preokret, pošto je u naredne dve runde Kličko bio taj koji je bio u defanzivi, dok je Fjuri sve vreme bio u pokretu i nekoliko puta lepo zadrmao protivnika.

Već početkom osme runde postalo je evidentno da obojica osećaju umor, pa nije bio previše uzbuđenja tek do sredine devete. Najpre je usledio snažan direkt Klička, da bi ubrzo odgovorio Fjuri na sličan način.

U narednih šest minuta nismo videli previše toga, Fjuri je nastavio da ‘beži’ po ringu, dok je Kličko pokušao u nekoliko navarata da ga ugrozi. Već sredinom pretposlednje runde postalo je evidentno da će sudije verovatno biti te koje će doneti odluku o pobedniku, iako smo videli po seriju udaraca za kraj runde.

Pred poslednju rundu utisak je bio da je Fjuri taj sa više čistih udaraca tokom meča, pa je Kličko želeo da pokuša da nokautira rivala. Ipak, prvo smo videli napad Britanca, ali i dve kvalitetne serije Ukrajinca za kraj. Naravno, obojica su počela da slave posle poslednjeg gonga.

(B92)