SNS RASPISUJE IZBORE 9. FEBRUARA, SRBIJA GLASA 31. MARTA? Naprednjaci poslali jaku poruku opoziciji

predsednik

Izvor: Tanjug/Dimitrije Goll

Nova godina za srpske političare počela je najavom vanrednih parlamentarnih izbora koji bi se mogli održati već 31. marta ove godine.

Kako Espreso.rs saznaje, 9. februara bi predsednik Srbije i lider SNS Aleksandar Vučićmogao da donese odluku o njihovom raspisivanju, ako se prethodno o tome postigne puna saglasnost u vrhu naprednjaka.

Prema saznanjima našeg portala, prvih dana februara vrh naprednjaka mogao bi, nakon konsultacija s predsednikom Srbije, da donese odluku o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora koji bi se po tom scenariju održali 31. marta.

– U razmaku od 9. februara do par dana pre Sretenja treba očekivati odluku vrha SNS o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora koje će tad predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković zvanično i raspisati – otkriva naš izvor iz vrha SNS.

Kako otkriva naš izvor, sednice GO i Predsedništva stranke na kojima će funkcioneri izneti svoj stav o vanrednim izborima, trebalo bi da se održe već krajem ovog meseca.

Kako prenose beogradski mediji, vrh naprednjaka, na čelu s Aleksandrom Vučićem, još nisu definitivno prelomili da li će ići na vanredne parlamentarne izbore, ali su veoma blizu te odluke.

– Velika većina u SNS smatra da bi odluka o izlasku na birališta predstavljala i “bacanje rukavice u lice” opoziciji, koja tvrdi da se osnažila i da vladajuća koalicija gubi podršku – kaže naš sagovornik.

IVO ANDRIĆ JE IMAO REŠENJE ZA KOSMET: Albance iseliti u Tursku, a zemlju podeliti sa Italijanima

Funkcioneri Srpske napredne stranke kažu za Espreso da ne mogu da isključe mogućnost održavanja vanrednih parlamentarnih izbora 31. marta i da je ovo svakako predizborna godina.

VUČEVIĆ: MOŽEMO I RANIJE NA BIRALIŠTA, U MARTU ULAZIMO U IZBORNU GODINU

Potpredsednik Srpske napredne stranke i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević kaže za Espreso da bi bilo dobro da građani izađu na birališta.

– Ne mogu da isključim tu mogućnost. Svakako u martu ulazimo u izbornu godinu. Mislim da bi bilo dobro da izađemo ranije na birališta, da se ne prebrojavamo na ulicama i trgovima, već da građani svojim izborom odluče kakvu Srbiju žele, odnosno kuda Srbija treba dalje da ide. Izbor je lak, s jedne strane je politika Aleksandra Vučića koja je vratila dostojanstvo Srbiji i napravila ozbiljne pozitivne rezultate u ekonomiji, a s druge strane je želja Đilasa, Jeremića, Miškovića, Šolaka i ostale družine, da se opet dočepaju narodnih para i nastave enormno bogaćenje na račun građana i državnih interesa. SNS će svakako biti spremna kad god da budu izbori.

MIHAJLOVIĆ: NEMAM NIŠTA PROTIV IZBORA

Potpredsednica Vlade Srbije i funkcionerka SNS Zorana Mihajlović kaže za Espreso da ona nikad nije bežala od provere izborne volje građana na izborima.

– Nemam nista protiv izbora. SNS, predsednik, Vlada, svi imamo rezultate koje građani vide, a sve sto radimo, radimo za dobro građjana – zato smo birani. Jer jedino što se vrednuje jesu rezultati, a ne prazne priče.

NEDIMOVIĆ: JUNACI IZ OPOZICIJE, TRAŽILI STE, GLEDAJTE

Ministar poljoprivrede i funkcioner naprednjaka Branislav Nedimović za Espreso.rs kaže da je 2019. godina svakako predizborna, a opoziciji poručuje:

– Kako god okrenemo ovo je predizborna godina… Junaci iz opzicije tražili izbore, a na prvi pomen izbora, bežanija… Dobra je ona emisija: “Tražili ste, gledajte!”

JOVANOV: NAROD DA KAŽE ŠTA IMA

I potpredsednik SNS Milenko Jovanov za naš portal otkriva da je on uvek bio za raspisivanje vanrednih izbora:

OVO JE VOZAČ AUTOBUSA SMRTI: Milan nije mogao na saslušanju da objasni zašto se snimci ne poklapaju sa njegovom izjavom

– Ja sam i na sednici Predsedništva, uoči beogradskih izbora, glasao za vanredne parlamentarne izbore. Nisam promenio stav. Štaviše, mislim da anticivilizacijsko divljanje pojedinih perjanica opozicije i ozbiljni napori najvećih lopuža da opet otimaju i kradu, zahtevaju da se i narod o svemu tome izjasni.

Podsetimo, prema Ustavu Srbije, parlamentarne izbore raspisuje predsednik države, a tom odlukom se određuje dan održavanja izbora i od kada počinju da teku rokovi za izborne radnje.

Prema Zakonu o izboru narodnih poslanika, od dana raspisivanja do dana održavanja izbora ne može proteći manje od 45, ni više od 60 dana.

(Dnevne.rs/Izvor: Espreso.rs, Darko Zlojutro)