SLUŽBE POMNO PRATE VEHABIJE U SRBIJI: Oprez, najopasniji islamista krije se u Beogradu! (INFO)

vehabije

Najekstremniji verski fanatik boravi u srpskoj prestonici, a ima ih i u Raškoj i u Kragujevcu

BEOGRAD – Ekstremni islamisti neće se smiriti, a posle napada vehabije Nerdina Ibrića na policijsku stanicu u Zvorniku, u kojem je poginuo jedan, a ranjena dva policajca, na redu je Srbija, upozoravaju službe bezbednosti. A jedan od najopasnijih verskih fanatika živi u Beogradu, saznaje Kurir.

Kako kaže izvor Kurira, u našoj zemlji nema mnogo verskih fanatika, a oni najekstremniji mere se desetinama.
– Međutim, jedan od najopasnijih živi u Beogradu – kaže naš sagovornik blizak bezbednosnim strukturama i nastavlja:

Napad iz Beča?

– Najveće uporište vehabija je u Raškoj, ali ima ih i u Kragujevcu i Beogradu. O broju pripadnika tog pokreta samo se spekuliše, jer nisu svi oni opasni verski fanatici, već žive normalnim životom.

[adsenseyu4]

Naš sagovornik, inače blizak službama bezbednosti, podseća i da je glavni centar vehabija za ovaj deo Evrope u Beču.
– Nije isključeno da napad na Beograd krene i iz Beča. Među opasnima su i vojnici povratnici i oni pripadnici verskih pokreta koji su ratovali u Siriji – kaže naš izvor.

Inače, ministar policije Nebojša Stefanović upozorio je da je u zone oružanih sukoba u Siriji i Iraku otišlo da se bori 30 državljana Srbije, od kojih su neki poveli i porodice, dodavši da se vehabije regrutuju i u Srbiji!
– Region Balkana postaje sve primamljivije područje za regrutaciju, a terorizam je globalni problem koji ne poznaje granice, ne preza ni od čega. Na ratištima u Siriji i Iraku poginulo je 10 osoba iz Srbije, a u Srbiji je podneto osam krivičnih prijava protiv osoba koji su u vezi s terorizmom. Protiv njih sedmoro podignuta je optužnica, dok je petorici počeo sudski postupak – rekao je Stefanović.

Istovremeno, šef misije OEBS u Srbiji Peter Burkhard ukazao je da se strani borci regrutuju širom sveta, uključujući i Srbiju, te da je to važna činjenica, iako je broj stranih boraca iz Srbije prilično mali.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je juče, posle razgovora s premijerom Aleksandrom Vučićem i predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, da vlasti tog entiteta moraju da u saradnji s bošnjačkim narodom suzbiju ideologiju koja stoji iza terorizma, ali je ocenio da u delu bošnjačke političke elite u BiH ne postoji dovoljno volje za tako nešto.

Treba sarađivati

– Terorista pripada jednom narodu, ali to ne znači da ceo taj narod deli te vrednosti. Moramo da sarađujemo s bošnjačkim narodom kako bismo se borili protiv ekstremnog islamizma… Ali moram da kažem da u političkoj eliti bošnjačkog naroda ne postoji politička volja da se reše sukobi s različitim oblicima nasilja zasnovanog na ekstremizmu – rekao je Dodik.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić kazao je da RS u „sadašnjoj konstituciji“ BiH nije dovoljno spremna da se sama odbrani od fundamentalizma i terorizma i da je Srbija dužna da joj u tome pomogne.
– Očigledno je da možemo da budemo žrtve ili kolateralna šteta i da na sve moramo biti spremni.

[adsenseyu4]

Evropska unija
DESET MILIONA EVRA ZA BORBU PROTIV TERORISTA

EU će sredstvima od deset miliona evra i što tešnjom bezbednosnom saradnjom pomoći države zapadnog Balkana i još neke zemlje na granicama Evrope u zajedničkom naporu da se suzbiju islamska radikalizacija i priliv terorista. To je predložila Evropska komisija u sklopu jačanja bitke protiv terorizma, a posebno je ukazano i na hitno aktiviranje plana o saradnji EU i država zapadnog Balkana u sprečavaju šverca vatrenog oružja.

STRAHUJETE LI OD NOVIH TERORISTIČKIH NAPADA U ZVORNIKU?

Dragan Vukosavljević, penzioner (72)

Ovo što nam se dogodilo je velika tragedija i za Srbe i za Bošnjake. Nadamo se samo da se ovako nešto više neće desiti i treba da pokušamo da živimo normalno.

Tezo Spahić, penzioner (80)

Kad se ovako nešto desi, niko više i ne može da bude spokojan. Brinem ne zbog sebe, nego zbog ovih mlađih. Moraju da misle svojom glavom, a ne da ih ovako preobraćuju.

Radmilo Mihajlović, službenik (62)

Trudimo se da nastavimo normalno, ali osećaju se strah i neverica u Zvorniku, a vehabije su tu oko nas. Ko zna koliko je terorista-spavača i kad će sledeći put da napadnu.

Danica Pelegić Subotić, novinarka (38)

Strah, ćutanje – tako se osećaju Zvorničani. Niko se više ne oseća sigurno, jer sada je bio napad na policijsku stanicu, a sutra to može biti vrtić ili škola.

(Kurir)

2 Comments on "SLUŽBE POMNO PRATE VEHABIJE U SRBIJI: Oprez, najopasniji islamista krije se u Beogradu! (INFO)"

  1. jel su to one sluzbe što ne smeju da mrdnu dok im tata sa zapada ne dopusti da idu u WC ?

  2. DOSTA MI JE TIH POTURICA SVAKI DAN
    JA BI IH SVE POSLAO KUCI U TURSKU
    I
    KRAJ
    TO JE TO

Comments are closed.