SKOT “OBJASNIO” SRBIMA: Osiromašeni uranijum nije opasan za zdravlje!

ambasador

Foto: Tanjug

Američki ambasador u Beogradu Kajl Skot izjavio je da su mnogi stručnjaci zaključili da nema zdravstvene opasnosti u Srbiji ili bilo gde u svetu gde je korištena municija s osiromašenim uranijumom.

On kaže i da slično tvrde i Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i Program Ujedinjenih nacija za zaštitu životne sredine.

Spremni smo da sarađujemo u svakom ozbiljnom naučnom istraživanju o tome, rekao je Skot za Fonet i dodao da je SZO ukazala da osiromašeni uranijum ne predstavlja ozbiljan zdravstveni rizik.

GLAVNE METE SRBI: Evropska komisija upozorava na RASISTIČKE GOVORE u Hrvatskoj

Program UN za zaštitu životne sredine je 2001. sproveo istraživanje i zaključio da mesta sa osiromašenim uranijumom ne predstavljaju značajnu opasnost po zdravlje. Nekoliko srpskih naučnika, epidemiologa i radiologa je sprovelo nezavisna istraživanja, koja nisu pronašla dokaze da osiromašeni uranijum izaziva zdravstvene probleme u Srbiji, izjavio je Skot.

dim

Foto: printscrenn/youtube

Prema njegovim rečima, i Međunarodna agencija za nuklearnu energiju je zaključila da je opasnost od konzumiranja hrane i vode izuzetno mala, jer uranijum nije prenet u lanac ishrane.

On je naglasio da je municija sa osiromašenim uranijumom korištena gotovo isključivo na Kosovu i u manjoj meri na području Preševa i Bujanovca.

Iako je nekome možda od političke koristi da rast nivoa oboljena od raka u Srbiji pripiše upotrebi osiromašenog uranijuma, nije mi poznat naučni dokaz koji bi to potkrepio, kazao je Skot za Fonet.

On je ocenio da bi podjednako prihvatljiva objašnjenja za viši nivo oboljenja od raka mogla biti pronađena u sve starijem stanovništvu Srbije, genetici, velikom broju osoba koje puše ili se na neki drugi način ne ponašaju zdravo ili u velikom broj neregulisanih otpada sa opasnim i kancerogenim materijama, otkrivenim u Srbiji.

Skot je izrazio uverenje da će svaka studija zasnovana na naučnim podacima i uz uzimanje u obzir svih mogućih uzroka doći do istih rezultata kao prethodna istraživanja.

RUSI ZAGRMELI NA SEDNICI UN O KOSOVU: Rezolucija 12 44 treba da ostane „kamen temeljac“ rešenja

Trenutak podnošenja zahteva za sprovođenje novog istraživanja i neke izjave povezane sa tim bi mogli dovesti do toga da se neko upita da li su inicijatori već došli do zaključka, bez obzira šta bi dokazi mogli pokazati, izjavio je Skot, uz konstataciju da nije lekar, ali da zna da je stopa rasta kancerogenih oboljenja u Srbiji počela da se povećava mnogo pre 1999. godine.

Podaci koje sam video ukazuju da je nivo dijagnostikovanog kancera u Srbiji srazmeran drugim evroskim zemljama. Nivo smrtnosti od raka je istovremeno znatno viši, što ukazuje na kasno dijagnostikovanje ili druge probleme prilikom lečenja, uključujući sporo prihvatanje inovativne medicine, dodao je ambasador.

agresija

Foto: Printscreen/youtube/013 info

Na Srbiju je tokom NATO bombardovanja 1999. godine, prema zvaničnim podacima, bačeno između 10.000 i 15.000 tona osiromašenog uranijuma, najviše na Kosovo i Metohiju i delove oko Vranja na jugu Srbije.

(Dnevne.rs/Izvor: Intermagazin)

2 Comments on "SKOT “OBJASNIO” SRBIMA: Osiromašeni uranijum nije opasan za zdravlje!"

  1. miha bukovac | 16. маја 2018. at 04:15 |

    Ovom ambasadoru je bezobrazluk, drskost i nekultura u opisu radnog naloga i on to shvata doslovno, i ne bi me čudilo ako bi jednom odgurnuo šefa države i sam preuzeo da vodi sednice i drži govore!

  2. Ako osiromsšeni uranijum nije opasan, predlažem da od njega prave klikere i da ih daju svojoj deci u vrtićima i školama širom Amerike i Britanije!

Comments are closed.