SKOJEVCI PROTIV SRBOMRSCA: NAPADNUT BERNAR ANRI LEVI U BEOGRADU, pogodili ga tortom i poručili UBICO MARŠ IZ BEOGRADA (VIDEO)

govor

Foto: Tanjug Rade Prelić

BEOGRAD – Francuski filozor Bernar Anri Levi napadnut je danas u dvorani Kulturnog centra, kada je trebalo da razgovara sa gledaocima posle projekcije njegovog filma Pešmerga.

Uz povike “Ubico napusti Beograd” i “Ovaj gad se zalagao za bombardovanje Jugoslavije osam godina pre intervencije NATO”, troje levičara pripadnika SKOJ-a, prekinula su danas obraćanje francuskog filozofa Bernara Anrija Levija u Dvorani Kulturnog centra.

[adsenseyu5]

Kontroverzni francuski filozof je dobio parče torte u lice nekoliko sekundi nakon što je počeo da govori publici koja je videla film. Ozbiljniji incident sprečili su snimatelji različitih televizija, koji su zadržali jednog pripadnika SKOJ-a, koji je imao nameru fizički da nasrne na francuskog filozofa.

Foto: Tanjug Rade Prelić

Na bini iznad mesta gde je reditelj Goran Marković imao nameru da razgovara sa Levijem o njegovom filmu, drugi mladić je razvio transparent na kome je na engleskom pisalo “Bernar Levi podržava imprijalistička ubistva”, u potpisu SKOJ i srp i čekić.

Foto: Tanjug Rade PrelićFoto: Tanjug Rade Prelić

Za sve vreme incidenta dva policajca su bila izvan sale, na ulazu u Kulturni centar Beograda. Publika je izvela mladiće iz sale, iz povike “Ko ste vi da prekidate kulturni događaj u sred Beograda”.

Foto: Tanjug Rade PrelićFoto: Tanjug Rade Prelić

Levi je u toku incidenta govorio da je ovo što se događa fašistički čin.

Posle incidenta, Levi se vratio u salu, zahvalio publici što je gledala njegov film i kazao da se Srbija nije promenila koliko su se nadali njeni prijatelji.

[adsenseyu1]

– Demokratija još nije pobedila u Beogradu. Istinu ne žele svi da čuju u ovom gradu. Živela Evropa i živela demokratska Srbija u Evropskoj uniji. Ponosan sam što danas pred vama branim tekovine antifašizma u Evropi – kazao je Levi.

Foto: Tanjug Rade PrelićFoto: Tanjug Rade Prelić

Saopštenje Beldocs festivala povodom napada na Bernara Anri Levija

Povodom večerašnjeg napada na francuskog filozofa, pisca i reditelja Bernara Anri Levija, gosta Beldocs
festivala, nakon projekcije filma “Pešmerga” u Dvorani Kulturnog centra.

Organizatori Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs zahtevaju i traže od grada Beograda i države Srbije da se zaštite
gosti festivala i omogući sloboda govora.

Foto: Tanjug Rade PrelićFoto: Tanjug Rade Prelić

Bernar Anri Levi rekao je nakon napada da je spreman da govori na tribini festivala, koja se održava učetvrtak 11. maja u 12 sati u Dvorani Kulturnog centra, ukoliko mu se omogući bezbedno učešće.

Beldocs festival zahteva od nadležnih da se počinioci incidenta identifikuju i odgovarajuće kazne.

Takođe, festival osuđuje svaku vrstu nasilja, sprečavanja slobodnog govora i javne reči.

[adsenseyu4]

(Dnevne.rs /Kurir/ Izvor: Agencija BETA,Agencija TANJUG/ Video-RTS)

[adsenseyu2]