SKANDALOZNO: Kolinda nas tužila u UN zbog Šešelja! (INFO)

seselj

Foto: intermagazin

Kao predsednica Hrvatske duboko sam razočarana i zabrinuta prvostepenom presudom Haškog suda u slučaju Šešelj. Sasvim je jasno da je ova presuda, ne samo protivna temeljima i svrsi Suda, već je i duboko štetna za proces uspostavljanja trajnog pomirenja na prostoru jugoistočne Evrope.

Ovo je u pismu generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu, prvom čoveku Generalne skupštine i predsedniku SB, napisala predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, preneo je u utorak „Večernji list“.

Pisma će, kako se navodi, biti prosleđena i svim državama članicama UN, a u njima Kitarovićeva moli da se posebna pažnja posveti uspešnom završetku rada Tribunala, vodeći računa o temeljnim razlozima njegovog osnivanja i posebno o poštovanju prava žrtava.

[adsenseyu5]

– Presuda Šešelju je vrlo opasan presedan za sve druge oružane sukobe u kojima se vojni ciljevi nastoje da ostvare sprovođenjem genocida i etničkog čišćenja. Oslobađanje Šešelja – osnivača nacionalne i verske netrpeljivosti, simbola progona i etničkog čišćenja u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini, kao i podstrekača stvaranja „velike Srbije“ silom i zločinima, potpuno je protivno ranijim činjenično-pravnim nalazima merodavnih veća Suda.

Kitarovićeva podseća kako je 13. oktobra 2015. tadašnji predsednik Suda Teodor Meron SB uputio pismo u kojem izveštava o ozbiljnom propustu Srbije da poštuje svoje međunarodne obveze, a povodom činjenice kako ona nije sudu izručila troje svojih državljana optuženih zbog zastrašivanja i potkupljivanja svedoka u slučaju Šešelj.

– Očekujemo ne samo da Srbija u potpunosti sarađuje s Tribunalom, nego i da se prestane ignorisati činjenica da se u odnosu prema svedocima u slučaju Šešelj postupalo na nedopušten način – zaključuje hrvatska predsednica.

[adsenseyu1]

LIDER SRS: DOLAZIM KOD NJE U PETAK

Prvi čovek radikala Vojislav Šešelj, umesto komentara na pismo Kitarovićeve, za „Novosti“ je ponovio da će u petak stići kod nje kao što je i obećao.

– Ispuniću joj najveću želju. Škripaće kreveti – u svom stilu je poručio Šešelj.

(intermagazin)