SKANDALOZNA PORUKA PREDSEDNICE HRVATSKE NA 25. GODIŠNICU AKCIJE “MASLENICA”: Odbacili smo “agresorske snage” u dubinu, pa ih u “Oluji” potpuno porazili

Hrvatska

Foto: Tanjug/AP

Hrvatska je juče u Zadru obeležila 25. godišnjicu vojno-policijske akcije Maslenica, a predsednica Kolinda Grabar Kitarović poručila da je ova i druge akcije i operacije tokom takozvanog domovinskog rata “znak zajedništva i junaštva jedinica iz svih krajeva Hrvatske”.

Prema rečima Kitarović, akcijom Maslenica “agresorske snage” su odbačene u dubinu tada “okupiranih područja Hrvatske”, gde su dve godine kasnije u “Oluji” dočekale potpuni vojni poraz.

Ta operacija, rekla je, otvorila je put ne samo konačnom oslobađanju zadarskoga zaleđa i cele domovine nego i stvorila pretpostavke za njenu obnovu i izgradnju, posebno istaknuvši novi “Maslenički most” i “Tunel Sv. Rok”.

– U tom jedinstvu svojih podneblja, sa bogatstvom svoje zemlje i ostrva, Hrvatska ima sve pretpostavke za uspeh. Dragi branitelji Zadra, učesnici operacije Maslenica, od svega srca vam čestitam ovu jubilarnu godišnjicu, kojom se prisećamo dana koji su zauvek upisani u hrvatsku istoriju – navela je Kitarović, prenela je Hina.

Izaslanik predsednika Hrvatskog sabora, potpredsednik, Milijan Brkić, i sam učesnik ove operacije, u svom obraćanju je posebnu zahvalnost uputio tadašnjem zapovedniku specijalnih jedinica MUP-a generalu Mladenu Markaču i kazao da je VRO Maslenica pokazala kolika je snaga onih koji se bore za slobodu.

Danas, istakao je, borba se nastavlja, ali potpuno drukčijim sredstvima.

– Danas moramo obezbediti uslove za kvalitetniji život, posebno mladih. To je cilj kojem svi moramo služiti i u koji se svi moramo zaklinjati – poručio je.

Izaslanik premijera, miistar odbrane Damir Krstičević, taođe jedan od učesnika operacije Maslenica, zahvalio je svim braniteljima na učestvovanju u ovoj operaciji za koju kaže da je bila prekretnica u domovinskom ratu, jer je, uz to što je ponovo spojila sever i jug Hrvatske, pokazala da je Hrvatska vojska organizaciono dostigla nivo organizovanosti i opremljenosti koja je omogućavala izvođene složenih vojnih operacija.

PRONAŠAO DEČAKA KOJEG JE UPOZNAO TOKOM RATA U BOSNI: Kanadski vojnik razmišljao o njemu 24 godine gledajući jednu zajedničku fotografiju (FOTO)

– Tajna te pobede i svih pobeda u Domovinskom ratu bili su naši ljudi – čovek. Hrvatski vojnik je brend prepoznat i od našeg naroda i u svetu i naš zadatak je da razvijamo i nadograđujemo taj brend – rekao je Krstičević, koji je i potredsednik vlade.

MASAKR HRVATSKE VOJSKE U KOM JE UBIJENO 348 SRBA: Ni 25 godina kasnije, za pokolj u Maslenici niko ne odgovara

Na svečanosti je govorio i general Ante Gotovina, ratni komandant operacije Maslenica, koji je pozdravljen burnim aplauzom, rekao da se “ne sme zaboraviti da je uzrok domovinskog rata bila agresija na Hrvatsku”

(Dnevne.rs/Telegraf.rs/Izvor: Tanjug)