SKANDAL U CG: Ambasador Srbije Božović persona non grata!

VEST

Dnevne.rs

Ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović proglašen je za personu non grata i od njega je zatraženo da napusti Crnu Goru, prenose podgoričke “Vijesti”.

Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da je u skladu sa članom 9. i 41. Bečke konvencije o diplomatskim privilegijama i imunitetima proglasilo danas Božovića za persona non grata i zatražilo da napusti Crnu Goru.

– Nakon dužeg i kontinuiranog miješanja u unutrašnje stvari Crne Gore, ponašanja i izjava nespojivih sa uobičajenim i prihvatljivim standardima obavljanja diplomatske funkcije, nakon više usmenih i pisanih upozorenja na neprihvatljivost ovakvog ponašanja, juče je ambasador Božović nelegalnu i nelegitimnu Podgoričku skupštinu 1918. nazvao “oslobođenjem” i “slobodnom voljom” crnogorskog naroda, čime je još jednom, na najdirektniji način, omalovažio državu koja mu je dala diplomatsko gostoprimstvo – navodi se u saopštenju ministarstva.

U saopštenju piše i da je time “takođe unizio” i najviše zakonodavno i predstavničko telo – Skupštinu Crne Gore – koja je 29. novembra 2018 godine usvojila Rezoluciju o poništenju odluka Podgoričke skupštine, a kojima je kako tvrde “ukinut dotadašnji suverenitet Crne Gore” dok je “njena teritorija prisjedinjena Kraljevini Srbiji”, a kralj Nikola Petrović Njegoš “nasilno detronizovan”.

PROČITAJTE JOŠ: RIGOROZNIJE MERE: Vučić otkrio mučni scenario zbog podivljale korone u Srbiji

– Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore je o ovome na uobičajeni način, notom, obavestilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, a nota će biti uručena i ambasadoru Božoviću – navodi se u saopštenju, a prenose “Vijesti”.

 

(Dnevne.rs/Vijesti)