SKANDAL U BRISELU: Istaknuta obeležja Kosova, predstavnike Prištine ne interesuju UPOZORENJA Evropskog komiteta

Srbija

Foto: Fonet

I pored upozorenja Evropskog komiteta regiona da u skladu sa pravilima uklone statusne simbole tzv. Republike Kosovo sa manifestacije Dan otvorenih vrata EU, predstavnici Kosova su odbili da to učine

Suprotno odluci Odeljenja za proširenje Evropskog komiteta regiona o uklanjaju državnih simbola tzv. Kosova sa festivala Evropa i drugih manifestacija, kosovski predstavnici su na Danu otvorenih vrata EU u Briselu ponovo istakli svoj grb.

Usledila je nova intervencija Srbije, a na kosovskom štandu kažu “da nemaju nameru” da “uklone ili prekriju” sporne simbole kako im je naloženo iz Komiteta regiona.

UPOZORENJE IZ RUSIJE SRBIMA: „Amerika, EU i NATO raspiruju vojni sukob na Balkanu!“

Iako su odlukom Evropskog komiteta regiona, a na zahtev Misije Republike Srbije pri EU, panoi sa državnim obležejima tzv Republike Kosovo bili uklonjeni juče sa festivala. Ponosan na moj region i njegovu kulturu, oni su danas ponovo postavljeni na kosovskom štandu u okviru manifestacije Dan otvorenih vrata EU.

EU

Foto ilustracija: Telegraf

Posle nove intervencije Srbije u kojoj je ponovljeno očekivanje da EU i njene institucije poštuju statusnu neutralnost kada je Kosovo i Metohija u pitanju iz Komiteta je naloženo da se sporni panoi uklone ili prekriju.

Kosovski predstavnici su se samoinicijativno oglušili o ovaj zahtev organizatora.

Ovim povodom je na razgovor sa predstavnicima Evropskog komiteta regiona, u čijim prostorijama su postavljeni štandovi evropskih regiona, pozvan i ambasador tzv. Republike Kosovo u Belgiji.

PRIZNANJE KOSOVA ILI SANKCIJE: Stiže KONAČNA UCENA Amerike, evo i kada

Incident oko isticanja statusnih simbola Kosova obeližio je predstavljanje regiona sa Zapadnog Balkna koji su ove godine prvi put bili pozvani da učestvuju u tradicionalnoj manifestaciji Dan otvorenih vrata EU.

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

Pored spornog štanda Kosova na Danu otvorenih vrata EU u Komitetu regiona predstavili su se Vojvodina, Republika Srpska, kanton Brčko, kao i regioni iz zemlja članica EU.

(Dnevne.rs/Izvor: Kurir.rs)