Sjajni Đoković pobedio Nadala: Srbija izjednačila u finalu ATP Kupa! (FOTO)

djokovic

Foto: Tanjug/AP

Velika pobeda Novaka, dublom se odlučuje titula

Najbolji srpski teniser Novak Đoković pobedio je Rafaela Nadala u drugom meču finala ATP kupa u Sidneju sa 6:2 i 7:6!

On je izjednačio rezultat u finalu između Srbije i Španije na 1-1, pošto je prethodno Dušan Lajović poražen od Roberta Bautiste Aguta u dva seta.

Novakova pobeda je stala u njegov furiozan početak prvog seta i sigurnu igru sa osnovne linije uz odlične riterne u finišu drugog.

Ono što je često umelo da mu pravi problem, ta nepotpuna uključenost od prvog minuta meča, ovog puta nije postojala.

Novak je u meč ušao u petoj brzini, udarci su išli duboko i oštro što Nadal uglavnom nije mogao da vraća sa osnovne linije.

rafa

Foto: Tanjug/AP

Španac je imao prvi servis u meču i odmah je pretrpeo brejk. Servis mu nije funkcionisao najbolje, Đoković je bio kao “zapeta puška” na riternu i to je bio recept za “propast” za Španca. Iako je osvojio uvodna dva poena i poveo sa 30:0, Nadal je napravio iznuđenu grešku, a onda ga je Novak izigrao na mreži za 30:30.

Nova mreža Rafe značila je i prvu brejk loptu za Srbina. Đoković nije iskoristio prvu i drugu, ali jeste treću kada je Rafa pogodio vrh mreže.

Srbin je nastavio da igra promišljeno i pogađa linije, što je uz povremene promene ritma drop-šotovima bilo dovoljno da uvede Nadala u frustraciju.

Ona je bila vidljiva u petom gemu kada je Španac napravio čak tri duple servis greške, suočavao se sa novom brejk loptom i nekako uspeo da se izvuče.

Nije mu to pošlo za rukom u sedmom, kada je Novak jednim čelendžom na prvi servis Španca umesto asa za Nadala dobio njegov drugi sevis pri rezultatu 30:30.

Rafu je to poremetilo pa je pretrpeo drugi brejk i Srbin je laganim servis gemom sa nulom došao do prvog seta.

Nadal je bolje startovao u drugom. Posle prvog osvojenog poena, Đoković nije uspeo da vrati dva servisa Španca, posle čega je “Bik” izašao na mrežu i volejem i vinerom poveo 1:0.

Đoković nije popustio ni za promil. Za manje od minut i po je nanizao nekoliko dobrih udaraca kojima je stigao do 40:0, a onda nonšalantno ispalio forhend viner sa osnovne linije za 1:1.

I dalje ga je Đoković riternima terao iza osnovne linije, ali je Nadal uspevao da čuva svoje servis gemove, pa je sredinom drugog seta vodio 3:2, mada je gemove osvajao teže od rivala.

Tada je nastupila prava drama i gem od deset minuta u kom je Nadal neočekivano imao čak pet brejk lopti! Posle greške Novaka, a onda i pasing šota Španca, Novak je prvi put ušao u probleme jer se suočavao sa 0:30.

Greška iz bekhenda i loptica u mreži i pravo niotkuda 0:40 i tri uzastopne prilike za Nadala da oduzme servis protivniku. Tada je Novak nanizao nekoliko odličnih udaraca i što vinerima, što servisima izvukao sebe iz neugodne situacije.

Nadalov servis je u međuvremenu potpuno proradio, pa su i jedan i drugi osvajali gemove na svoj servis do završnice seta. Tu nije bio kraj drame. Igrao se 11. gem, kada je srpski igrač perfektnim riternom pri rezultatu 15:15 uveo Nadala u probleme i naterao ga na kiks.

Uskoro opširnije…

 

(Dnevne.rs /Izvor: Telegraf)