ŠIPTARI PODVILI REP: Kadri Veselji ponudio suspenziju taksi na 120 dana! (INFO)

veselji

Foto: AP

Predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji je predložio suspenziju taksi na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine na 120 dana, ali pod uslovom da ove dve zemlje ispune određene uslove, pišu kosovski mediji.

Ranije je ovaj dokument dat ambasadoru SAD Filip Kosnet na samitu 23. januara, kojem je prisustvovao i kosovski premijer Ramuš Haradinaj.

Izjave američkog ambasadora – koje ne govore o ukidanju poreza, već samo o privremenoj suspenziji – očigledno su u skladu sa Veselijevim prijedlogom.Dokumentom su predviđeni uslovi za suspenziju poreza, mere u periodu suspenzije, kao i nadoknada 100 odsto poreza i puni reciprocitet sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom.

Ovo su uslovi za suspenziju poreza od 120 dana, što je predviđeno Veselijevim dokumentom:

Preporučuje se privremena obustava carinske tarife za 120 dana, počevši od 1. februara 2019. Ova suspenzija će služiti kao rok za Srbiju tako da će u tom periodu ispuniti svoje obaveze koje proističu iz Sporazuma Srednjoevropski sporazum o slobodnoj trgovini (CEFTA), kao i sporazumi postignuti kroz Briselski dijalog.

U roku od 120 dana od privremene suspenzije, od Srbije se traži da “promeni svoju neprijateljsku poziciju”, a u okviru normalizacije odnosa da preuzme sledeće akcije:

1. Sprovoditi sporazum o zajedničkim prelazima u okviru integrisanog upravljanja granicom i pokazati se da sarađuju u razmeni prekograničnih informacija i verifikacije u svrhu sigurnosti i olakšavanja trgovine između dve zemlje.

SEKUNDE SU GA DELILE OD KATASTROFE: Po zaleđenoj šumi hrabri traktorista je uradio jednu stvar i postao heroj dana (VIDEO)

2. Prihvatiti i priznati sva dokumenta robe, licenci, pečata i dokumentacije izdate od strane vlasti Кosova.

3. Prepoznati barkod i banderol u kosovskim proizvodima.

4. Carina Srbije treba da prestane da koristi pečate srpskih paralelnih struktura na Кosovu i da u potpunosti ispoštuje obavezu postignutu 2. septembra 2011. godine u Briselu o uzajamnom priznavanju pečata i obavezi koje proističe iz CEFTA-e.

5. Prepoznati registarske tablice vozila za građane Кosova, kao i putne isprave izdate od nadležnih institucija Кosova.

6. Eliminisati barijere, dvostruke standarde ili zloupotrebe koje postaju članovi kosovske dijaspore, koji prolaze kroz Srbiju.

7. Omogućiti putnicima iz trećih zemalja da uđu u tranzit preko Кosova u Srbiju.

8. U duhu procesa normalizacije odnosa između naših dviju suverenih država iu skladu sa obavezama preuzetim u sporazumima potpisanim u Briselu, Srbija treba da okonča svoje napore da spreči i ošteti poziciju Кosova na međunarodnoj sceni.

9. Sprovesti Briselske sporazume za revitalizaciju glavnog mosta Ibra i glavnog puta u severnoj Mitrovici, oslobađajući slobodno kretanje ljudi i robe u oba dela grada.

10. Sprovođenje Briselskog energetskog sporazuma.

(Dnevne.rs /Izvor: