ŠEST BRUTALNIH UCENA DO JULA: Šta se sve Srbiji sprema do samita u Parizu

taci

FOTO: TANJUG/AP

Do sastanka u Parizu u julu, Srbija će biti izložena zastrašujućim pritiscima, koji za cilj imaju da nas nateraju na popuštanje po pitanju Kosova i nezavisnosti lažne države. Beograd će biti suočen sa nekoliko brutalnih ucena, a deo toga nagovestio je i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić u autorskom tekstu.

S druge strane, mnogi su saglasni da Srbija ima snage da odoli svim pritiscima i neutemeljenim zahtevima, te da je sve mnogo lakše nakon što smo od Rusije i Kine dobili jasnu i nedvosmislenu podršku.  Kako je napisao Dačić, priprema se teren da se sprovede totalni pritisak na Srbiju do jula.

– To im, međutim, neće proći! Ne dok Srbija ima ovu vlast koja ima prijatelje i u Moskvi i Pekingu, ali i Berlinu, Parizu, Vašingtonu, Briselu… Da imamo prijatelje, svi su mogli da vide u Pekingu, gde se predsednik Vučić sastao sa liderima Kine i Rusije Si Đinpingom i Vladimirom Putinom. To, priznaćete, ne može baš svako da uradi. Naši prijatelji iz Moskve i pekinga pružaju nam bezrezervnu podršku. To je naš vetar u leđa – objasnio je šef diplomatije.

Vozači Hitne pomoći Tomica i Miomir iz Trstenika pronašli žensku tašnu a kad su otvorili, vilica im pala od iznenađenja!

Prema rečima karijernog diplomate Zorana Milivojevića, ukoliko Priština ne ukine takse i ne sedne se za pregovarački sto pod normalnim okolnostima u razumnim okvirima, sastanak u Parizu će proteći kao nedavni u Berlinu.

Aleksandar Vučić

Foto: Instagram/Printscreen/buducnostsrbijeav

– Srbija ne može da menja stav, kao ni da čini dalje ustupke. Pritisci u naredna dva meseca idu u tom pravcu da promenimo stav, ali mi smo povukli crvene. Ukoliko su zaista zainteresovani da nastave pregovore, onda oni moraju nešto da učine, nema šta Srbija da uradi – rekao je Milivojević.

Spoljnopolitički novinar Jakša Šćekić nema dilemu:

– Priština će ucenjivati i ponašaće se sve gore i gore da bi dobila viznu liberalizaciju, mislim da će oni čak i pooštriti neke mere prema Srbiji – rekao je Šćekić.

Srbiju do jula i sastanka u Parizu čeka šest strašnih ucena:

1. Načelno prihvatanje priznanja i stolice UN 

Pojedini zapadni centri moći insistiraće, i to žestoko, da u naredna dva meseca Beograd načelno prihvati postizanje sporazuma po kom bi tzv. Kosovo bili priznato i dobilo stolicu u UN. Kao prvi korak u tom pravcu, oni vide naše odustajanje od borbe da neke države koje su priznale nezavisno Kosovo povuku to priznanje. Prištinu i njihove saveznike posebno je uplašilo to što još najmanje desetak država najozbiljnije razmatra da povuče priznanje.

2. Pretnje odvajanjem Preševske doline

Nastaviće se pretnje Srbiji da će se otvoriti pitanje pripajanja Preševske doline tzv. Kosovu. Upravo zbog toga ne prođe dan, a da predsednik lažne države Hašim Tači ne izgovori da on taj deo centralne Srbije vidi u budućnosti kao deo nezavisnog Kosova. Sve to, naravno, u skladu sa projektom “Velike Albanije” na koji dobar deo Zapada žmuri. Preševska dolina biće, kako kažu neke zapadne diplomate, iskorišćene u slučaju krajnje nužde, ukoliko bude procenjeno da Srbija odoleva svim pritiscima.

LEPE VESTI ZA GRAĐANE: Država šalje BESPLATNO u banje, evo kako da konkurišete za desetodnevnu rehabilitaciju

3. Kampanja o navodno silovanim Albankama 

U toku je beskrupulozna kampanja da se Srbi proglase silovateljima, a Priština uveliko traži ratnu odštetu od Srbije. Predvodnik te kampanje je bivša predsednica lažne države Kosovo Atifeta Jahjaga, koja je u američkom kongresu rekla da su Srbi tokom rata silovali 20.000 mladih Albanki Iako je čak i zvanični podaci Iz Prištine demantuju. U akciju je uključen i albanski lobista, kongresmen Eliot Engel, koji je organizovao u Kongresu javnu raspravu na ovu temu i na njoj poručio da je tzv. Kosovo prošlo “mnogo gore od BiH” i da je Srbija počinila genocid. Pod ratnom odštetom Priština podrazumeva nadoknadu za 127.000 navodno razorenih kuća tokom rata.

4. Sud za Srbe i “kosovska vojska” 

Malo-malo, pa neko od prištinskih čelnika pomene formiranje suda za zločine koji su počinili Srbi. Pre dva dana je o tome govorio predsednik tzv. kosovske skupštine Kadri Veselji (“uskoro će biti pokrenuto formiranje tribunala koji će suditi za zločine oi genocid srpske države tokom rata na Kosovu”). S druge strane, insistira se i na ubrzanom opremanju i naoružavanju tzv. vojske Kosova uz pomoć pojedinih zapadnih mentora. U tome će posebno prednjačiti Britanci i Nemci

5. Iznurivanje Srbije nerazumnim taksama 

Mada se deklarativno ceo Zapad (pa čak i deo prištinskih čelnika) zalaže za ukidanje suludih taksi koje je Priština uvela na robu iz centralne Srbije, od toga neće biti ništa. Tokom naredna dva meseca nastaviće se igra toplo-hladno, a takse će i dalje važiti. Sve je to, kažu upućeni, direktan pritisak na Beograd da popusti.

20 GODINA OD SMRTI HEROJA: Srbija pamti šta je Milenko rekao pre nego što je sam uzleteo na NATO eskadrilu

Direktor kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je da je srpskoj ekonomiji uvođenjem kosovskih taksi naneta šteta veća od 500 miliona evra na godišnjem nivou. Već u petak ponovo je na delu bio razrađen scenario. Tako je prvo Kadri Veselji poručio da se on zalaže da se takse suspenduju na 120 dana, jer to traži američki predsednik Donald Tramp, da bi onda Ramuš Haradinaj izjavio da od toga nema ništa.

6. Usporeno i stopirano otvaranje poglavlja 

Vodeće članice EU i mimo kosovskog problema ne trude se da nešto naročito ubrzaju evropski put Srbije (baš kao ni ostalih zemalja u regionu). Sada bi, međutim, otvaranje i potencijalno zatvaranje pregovaračkih poglavlja moglo dodatno da bude usporeno. Opravdanje za to biće predstojeći izbori za Evropski parlament i period potreban za konstituisanje evropske komisije, ali iza svega kriće se, u stvari, pritisak na Beograd da popusti u čvrstom stavu po pitanju Kosova.

(Dnevne.rs/Izvor: Srpski telegraf.rs)