SEJALI SMRT UZ POKLIČ “ZA DOM SPREMNI”: Tuđman krivio srpske tajne službe za njega, Kolinda ima još NEVEROVATNIJE objašnjenje (INFO)

predsednica

FOTO: REUTERS

Prvi hrvatski predsednik i osnivač HDZ Franjo Tuđman mislio je da je ustaški pozdrav “za dom spremni!”, koji se nalazi u zvaničnom grbu HOS-a, “seme zla” koje su “posejale srpske tajne službe” kako bi pokušale da spreče međunarodno priznanje Hrvatske, tvrdi hrvatski nedeljnik Nacional.

Nacional, naime, tvrdi da je Tuđman verovao da je jugoslovenski KOS podsticao desničare u Hrvatskoj da ističu ustaška obeležja i da je među njih infiltrirao svoje saradnike.

Smatrao je, kažu, da se radilo o jednoj od većih srpskih obaveštajnih manipulacija koja je sprovedena na početku Domovinskog rata, navodi Nacional.

[adsenseyu5]

Portal Index.hr piše da je hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović juče pokrenula nove polemike oko ustaškog pozdrava “za dom spremni!”, rekavši da se radi o “starom hrvatskom pozdravu”.

“Moj stav o pozdravu ‘Za dom spremni’ je jasan. On je stari hrvatski pozdrav, ali je nažalost kompromitovan za vreme ustaških dana”, rekla je hrvatska predsednica, prenosi zagrebački portal “Indeks”..

OBAVEŠTENJE ZA VOZAČE: Kada budete registrovali kola možda ćete morati da izvadite i novu saobraćajnu (SPISAK AUTOMOBILA)

“O tome ne bih donosila sud, ja nisam istoričar i imam svoj stav, volela bih da se u Hrvatskoj dogovorimo i da konačno postavimo neke standarde, ako je moguće i zakonske okvire oko svih simbola totalitarnih režima. To su jednostavno pitanja koja dele hrvatski narod, a nama podele u ovom trenutku zaista nisu potrebne. Moj program utemeljen je na zajedništvu, mislim da malo previše razgovaramo o ideološkim pitanjima, da se moramo usredsrediti na egzistencijalna pitanja, a kad je reč o tabli, nemojmo izgubiti iz vida da je njeza primarna intencija bila pijetet prema jedanaestorici mladića koji su izgubili svoj život braneći Hrvatsku”, rekla je predsednica Hrvatske.

[adsenseyu1]

Komentar predsednice izazvao je, naime, niz oštrih reakcija, posebno iz redova opozicije.

Član Predsedništva SDP-a, saborski zastupnik Bojan Glavašević je Kolindi poručio da je “očajno loša Predsednica Hrvatske otpočetka”, ali da se “ovom izjavom nepovratno kompromitovala”.

PROROČANSTVO ĐINĐIĆA ODJEKUJE SRBIJOM: Zoran predvideo kada će Albanci i Srbi živeti ZAJEDNO u miru na Kosovu (INFO)

– Očajno loša predsednica upravo je izgubila drugi mandat – poručio je Glavašević.

MISTERIOZNA SMRT U BEOGRADU: Pronađena devojka sa PREREZANIM VRATOM i pocepanim helankama između nogu!

(Dnevne.rs/Telegraf.rs/Izvor:Tanjug,B92,Index.hr,RTL)

[adsenseyu4]