SEIZMOLOZI UPOZORAVAJU: Srbiji prete ZEMLJOTRESI od 6 stepeni po Rihteru

zemljotres

Foto: Printscreen/google maps

Već tri dana trese se ceo region. Seizmolozi tvrde da su zemljotresi koji nas drmaju uobičajeni, ali da je Srbija u opasnosti od jačeg potresa. I to onog koji bi prelazio 6,6 stepeni po Rihteru

Branko Dragičević, zamenik direktora Republičkog sizmološkog zavoda Srbije, navodi za “Alo!” da seizmička opasnost na teritoriji Srbije postoji i ista je oduvek – u centralnom delu države mogao bi da se desi najjači zemljotres, ali ne jači od šest stepeni Rihtera. Naravno, niko ne može da predvidi gde će se ponovo zatresti i kada.

[adsenseyu5]

– Pripravnost nije na odmet. Posle serije potresa u Hrvatskoj, u Srbiji se preksinoć dogodio samo jedan zemljotres, ne dva kako su mediji preneli, koji se osetio u 23,17 časova, po lokalnom vremenu. Radi se o potresu 15 kilometara južno od Alibunara, u Banatu, jačine 3,8 stepena Rihterove skale.

– On nije mogao da izazove veću materijalnu štetu, a osetio se u Vršcu, Pančevu, čak i u beogradskom naselju Karaburma, odakle nam se javio jedan čovek. Nismo locirali sve zemljotrese u Hrvatskoj, samo četiri, što stoji i na našem sajtu. Registrujemo samo one jače. Juče smo zabeležili zemljotrese u Jadranskom moru, blizu Neuma – objašnjava Dragičević.

BRUTALNOST HRVATSKIH VOJNIKA TOKOM AKCIJE “OLUJA”: Nevinu staricu vukao za nos i za kosu (FOTO)

Njegov hrvatski kolega Tomislav Fiket kaže da takve situacije, kao što su se dogodile blizu Rijeke, nisu neuobičajene, ali da se ne mogu predvideti dalja dešavanja.

U SRBIJI 1.500 ZEMLJOTRESA GODIŠNJE 

Branko Dragičević ranije je objasnio da se u Srbiji registruje oko 1.500 zemljotresa godišnje i još 2.500 iz bližeg okruženja, ali mnoge od njih čovek ne može da oseti, već ih vide samo instrumenti.

ASTROLOZI KONAČNO OTKRILI: NAJMOĆNIJE ŽENE rađaju se u ova 3 ZNAKA HOROSKOPA

– Seizmička opasnost po Srbiju je prisutna i konstantna. U poslednjih stotinak godina dogodilo se oko 40 zemljotresa jačine veće od pet stepeni Rihtera, a pretpostavlja se da će najveći zemljotresi u budućnosti kod nas biti do šest stepeni – naveo je on.

[adsenseyu4]

(Dnevne.rs/Telegraf.rs/Izvor:Alo)

[adsenseyu2]