SAZNAJEMO: Veće kazne za DIVLJANJE AUTOPUTEM, a novi sistem će sprečiti i CAKE bahatih vozača (INFO)

policija

Foto: FONET

Osim na naplatnim rampama, saobraćajci će na autoputu Beograd-Niš moći da kažnjavaju prekoračenje srednje brzine na još 10 mesta

Novi sistem sprečiće i cake bahatih vozača da usputnim odmaranjem smanje srednju brzinu i prilagode je propisima.

Kako saznajemo, “Putevi Srbije” uskoro će na relaciji Beograd-Niš postaviti najsavremeniju opremu koja će snimati saobraćaj i omogućiti merenje prosečne brzine na pet mesta u svakom smeru.

Reč je o portalima koji će biti postavljeni na relacijama gde nema stajališta i gde nije dozvoljeno zaustavljanje vozila. Na taj način vozači neće moći gašenjem motora i odmaranjem prosečnu srednju brzinu da prilagode dozvoljenoj.

Saobraćajna policija krenula je početkom aprila ove godine sa kažnjavanjem prekoračenja prosečne brzine između naplatnih rampi na svim deonicama autoputeva u Srbiji.

Prvo su na taj način sankcionisani vozači koji su u proseku vozili iznad 120 km/h na deonici Šimanovci-Šid, a potom i na delovima autoputa između Beograda (Vrčina) i Niša, odnosno Beograda (Stare Pazove) i Subotice.

Sada će na relaciji Beograd-Niš kontrola brzine biti moguća na 50 kilometara u proseku i kontrolisaće se na relacijama Batočina-Jagodina i Vodanj-Kolari.

 Sada postavljamo novi sistem video-nadzora sa više funkcija, koji bi trebalo da startuje na proleće. Naš cilj je da sprečimo bahate vozače da razgrađuju ogradu duž autoputa i da podignemo nivo naplate na 100 odsto, a kamere mogu da se koriste i za merenje prosečne brzine.

Doktorka Danica Grujičić: Oni koji tvrde da bombardovanje nije izazvalo VEĆI BROJ OBOLELIH OD RAKA nikada nisu lečili nijednog pacijenta sa onkološkog odeljenja!

Posebno je značajno što će one biti postavljene na relacijama koje će onemogućavati da vozači voze iznad dozvoljene brzine, a da potom zaustavljanjem vozila prosečnu brzinu prilagode propisanoj – kaže za “Blic” Zoran Drobnjak, direktor “Puteva Srbije”.

U sklopu ovog novog sistema vozači će ubuduće biti obaveštavani o svim problemima na putu, bilo da su u pitanju magla, ledena kiša, snežni nanosi ili udesi.

Takve poruke praktično će dobijati preko radio-stanica koje slušaju u tom momentu, a čiji će program biti automatski prekidan. Poruku o stanju na putevima dobijaće i vozači koji u automobilu slušaju muziku sa CD-u.

– Na taj način želimo da povećamo bezbednost na putevima i sprečimo eventualne nezgode koje nastaju zbog okolnosti koje je često nemoguće predvideti. I to nije sve. Plan je da, pored postojeća četiri obaveštajna portala, postavimo još četiri.

Poruke će postavljati naši zaposleni u data centru, a mogu govoriti o svemu što je korisno za bezbednost u vožnji u tom momentu – kaže Drobnjak.

Kazne i za teretna vozila

Na naplatnoj rampi u Smederevu, gde kamioni čine 95 odsto saobraćaja, kao pilot projekat biće postavljen merač za osovinsko opterećenje vozila u pokretu. On će automatski meriti težinu vozila i u slučaju preopterećenja, vozači će plaćati naknadu.

“Putevi Srbije” imaće uvid i u protok saobraćaja na svim naplatnim stanicama od Beograda do Niša i moći će da obaveštavaju vozače o alternativnim pravcima.

(Dnevne.rs /Izvor: Suzana Lakić, Blic)