SAZNAJEMO: Polovnjaci opet mogu do tablica (INFO)

policija

Foto-ilustracija: Milena Đorđević, Telegraf

Vlada Srbije omogućiće Agenciji za bezbednost saobraćaja da overava dozvole. Više od 3.000 automobila čekalo na registraciju, jer direktor Agencije nije imao pravo potpisa

VIŠENEDELjNE muke uvoznika polovnih automobila u Srbiji trebalo bi da budu okončane, saznaju “Novosti” u Nemanjinoj 11. Na sednici Vlade Srbije u subotu, kako nam je potvrđeno, biće postavljeno novo lice koje će imati pravo na potpis do konačnog izbora novog direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Srbije ili će biti doneta odluka da tu ulogu obavlja predsednik ili neko od članova Upravnog odbora Agencije.

Problem je nastao zbog toga što je v. d. direktora Agencije za bezbednost Srbije, Milanu Božoviću, istekao mandat još krajem prošle godine, nastao je “tehnički vakuum” pa nije imao ko da potpisuje zahteve i dozvole za ispitivanje odnosno carinjenje polovnih vozila.

Tako se nagomilalo, prema nekim procenama, više od 3.000 automobila, koji su ostali “zaglavljeni” ispred institucija u kojima se vrši ispitivanje korišćenih automobila pre carinjenja. Telefon redakcije “Novosti” se usijao poslednjih dana od poziva čitalaca koji ne mogu da registruju polovni automobil u Srbiji.

[adsenseyu1]

– S mukom sam prikupio ionako bespotrebnu i preskupu papirologiju i dostavio Agenciji da bi mi rekli da nema ko da potpiše zahtev za ispitivanje. Čekam već više od dvadeset dana, stao mi je posao, izgubio sam sigurno par hiljada evra – žali nam se Dragan Mašić iz Žarkova, jedan od mnogobrojnih čitalaca koji su zvali ili pisali našoj redakciji.

PRESKUPODA bi uvezao polovno vozilo naš sugrađanin mora da prvo podnese zahtev Agenciji za bezbednost saobraćaja, a zatim, posle odobrenog izuzimanja vozila ispod carinskog nadzora, predaje na ispitnom mestu vozilo i popunjen zahtev uz koji dostavlja obimnu dokumentaciju. Usluga Agencije košta 3.000, a ispitivanje od 3.700 do 7.800 dinara u zavisnosti od kategorije vozila.

U Agenciji za bezbednost saobraćaja ne demantuju da su oni uzrok muka naših sugrađana.

– Mi smo se obratili nekoliko puta Ministarstvu za saobraćaj Srbije u čijoj je nadležnosti naša Agencija, ali nismo dobili nikakav odgovor. Jedino što možemo sada da uradimo je da zamolimo klijente da budu strpljivi – kaže za “Novosti” jedan od radnika Agencije koji, razumljivo, nije hteo da bude imenovan.

Zatečeni su i u Centru za motorna vozila AMSS, jednom od 300 ovlašćenih mesta za ispitivanje korišćenih vozila.

– Ljudi su s pravom ogorčeni – kažu u CMV AMSS. – Ali nije do nas. Imali smo neka uveravanja da će sve biti rešeno još tokom protekle nedelje, pa ništa. Čim dobijemo potrebne potpise iz Agencije pojačaćemo rad svojih službi da bi što pre svi koji su to zatražili dobili odobrenje za uvoz korišćenih vozila!

Jedina preporuka za uvoznike je da se naoružaju strpljenjem. Pojedini uvoznici su najavili i tužbe protiv države za nadoknadu štete.

[adsenseyu1]

(P. Živković /Večernje novosti)