SAZNAJEMO: Ili ćirilica ili kazna milion dinara

Beograd

Foto: Printscreen/instagram

Vlada Srbije formiraće Savet za srpski jezik čiji će posao biti da brine o poštovanju službene i javne upotrebe ćiriličnog pisma, a spremaju se i kazne – do milion dinara.

Celokupna komunikacija državnih, pokrajinskih i organa lokalne samouprave moraće da bude na srpskom jeziku, ćirilicom.

Isto važi i za obrazovne i naučne ustanove i medije čiji je osnivač država, koji imaju državni kapital, kao i za elektronske medije sa nacionalnim, regionalnim i lokalnim frekvencijama, pišu “Novosti”.

NADOKNADA RATNE ŠTETE: Hoti poručio šta Albanci očekuju od konačnog sporazuma Beograda i Prištine

Ćirilica će biti obavezna i za sva javna preduzeća i ustanove i preduzeća sa većinskim državnim kapitalom, kao i profesionalna i strukovna udruženja koja predstavljaju svoju oblast na nacionalnom i međunarodnom nivou.

Predloženi zakon definiše latinicu kao pomoćno pismu, te ako se nešto ispisuje na oba pisma, ćirilica mora da ima prednost.

Ukoliko institucije koje imaju obavezu da koriste ćirilicu prekrše ovu odredbu, odgovorno lice biće kažnjeno od 5.000 do 100.000 dinara.

Kazna za preduzeće koje latinicom ispiše naziv robe i usluga, uputstvo za upotrebu, deklaraciju ili garantni list, biće od 500.000 do milion dinara.

“Novosti” saznaju da su to novine koje je Ministarstvo kulture predložilo Vladi Srbije, a koje bi trebalo da se primene izmenom i dopunom Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisama.

VUČIĆ SAOPŠTIO DOBRE VESTI GRAĐANIMA SRBIJE: Povećanje penzija od novembra, a plate..

Da li čuvate srpski jezik?

Nedavno je ministar kulture Vladan Vukosavljević izjavio da je predlog upućen Vladi Srbije i da će on uskoro ući u redovnu proceduru, ali i da očekuje polemiku povodom izmena tog zakona.

Članove saveta za srpski jezik imenovaće Vlada Srbije, a izveštaj o radu podnosiće Skupštini najmanje jednom godišnje.

ćirilica

Foto – Ilustracija: Pixabay, Wikipedia/Nikola_Smolenski

Obaveza Saveta biće i da daje sugestije i predloge za uređenje drugih pitanja u oblasti službenog jezika i matičnog pisma, kao i međuresorne saradnje.

Propisano je da Savet bude formiran šest meseci nakon usvajanja izmenjenog zakona, navodi list.

(Dnevne.rs/Izvor: Tanjug)