SAMO JEDAN OTROV DELUJE TAKO BRZO: Toksikolog Dragan Joksović o tečnosti koju je popio Praljak u sudnici

otrov

Foto: Printskrin: Youtube/TRT World, Pixabay

General Slobodan Praljak, koji je danas prilikom izricanja presude u Hagu popio otrov, preminuo je u bolnici. Mnogi su se gotovo istog trenutka zapitali šta je to Praljak mogao da popije i kako je to uopšte uspeo da unese u sudnicu.

Prema rečima toksikologa prof. dr Dragana Joksovića, jedini otrov koji bi mogao tom brzinom da deluje je cijanid.

– Tako brzo samo on može da deluje. To je jedino trovanje koje ja nisam video, jer to dok dođe do mene obično bude kasno – navodi Joksović za Telegraf.

[adsenseyu5]

Podsećamo, izricanje presude Haškog tribunala u slučaju “Prlić i ostali” prekinuto je iznenada pošto je jedan od optuženih, Slobodan Praljak, popio tečnost iz jedne posude, a prema navodima njegovog advokata, to je bio otrov.

U trenutku kada mu je izreknuta presuda, Praljak je u sudnici popio otrov pred svima. Odjeknulo je sudnicom: “Odbacujem Vašu presudu”. Neposredno pre toga rekao je da on nije ratni zločinac i istakao svoj prezir. Na galeriji gde sede porodice osuđenika čulo se glasno”Ne”, dok je Praljak pio tečnost iz bočice.

GEST KOJI JE ISKOPIRAO OPTUŽENI HRVAT: Slobodan Praljak popio otrov posle presude kako Gering (FOTO) (VIDEO)

MIRIŠE NA GORKE BADEME

Cijanovodonik je bezbojan gas ili jako isparljiva bezbojna tečnost, koja miriše na gorke bademe, inače vrlo nepostojano jedinjenje. Cijanid proizvodi nekoliko bakterija, gljivica i algi, a takođe ga ima i u brojnim biljkama, uglavnom u njihovim semenkama.

NAJPOZNATIJI OTROV

Ovo je verovatno i najpoznatiji otrov, jer su ga tokom istorije koristile mnoge ubice koje su želele da uklone svoju metu “prirodnom smrću” – s obzirom da smrt koja usledi posle trovanja cijanidom izgleda kao srčani udar.

[adsenseyu1]

Ukoliko su koncentracije cijanida visoke, smrt nastaje tako reći trenutno sa zastojem rada srca i gubitkom svesti.

Simptomi se javljaju već za nekoliko minuta.

Preminuo Slobodan Praljak nakon što je POPIO OTROV u haškoj sudnici odmah po izricanju presude!

Ako je reč o izlaganju masivnim dozama, razvija se apoplektična forma tro­vanja, gde posle jednog udaha bolesnik oseti miris badema, vrtoglavicu, stezanje u grudima, naglo gubi svest, zatim dolazi do paralize disanja i srčanog rada i smrtonosnog ishoda u roku od 1 do 2 minuta.

SRBIJA POSTAJE BEZBEDNA ZONA: Belorusija šalje 12 migova i raketne sisteme S-300 i BUK (INFO)

[adsenseyu4]

(Dnevne.rs/Izvor:telegraf.rs)

[adsenseyu2]