Sada i zvanično: U glavnom gradu proglašena epidemija malih boginja!

boginje
Najviše slučajeva morbila registrovano je u Beogradu – 22 i prijavljena je jedna porodična epidemija sa dvoje obolelih za koju se pretpostavlja da je izvor infekcije.

Gradski zavod za javno zdravlje dostavio je Institutu za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” prijavu epidemije malih boginja – morbila u glavnom gradu, a Institut za javno zdravlje Vojvodine prijavio je epidemiju malih boginja u Južnobačkom okruga.

Od 21. novembra kada je u Srbiji uveden poostreni epidemiološki nadzor nad morbilama do sada je laboratorijski potvrđeno 38 slučajeva infekcije. Od novembra zaključno sa 18. decembrom potvrđeno je 19 slučajeva morbila, a prema najnovijem izveštaju o epidemiološkom nadzoru malih boginja do 9. januara registrovano je i potvrđeno još 19 slučajeva infekcije.

[adsenseyu5]

Najviše slučajeva morbila registrovano je u Beogradu – 22 i prijavljena je jedna porodična epidemija sa dvoje obolelih za koju se pretpostavlja da je izvor infekcije.

Kako je objavljeno na sajtu Batuta, među nekim sporadičnim slučajevima, epidemiološkim istraživanjem su utvrđeni izvori infekcije ili pretpostavljeni takođe RS, boravak ili kontakt sa osobama iz RS.

Pažnju zahtevaju sporadični potvrđeni slučajevi morbila u Beogradu kod kojih nisu utvrđeni izvori infekcije, a koji indirektno ukazuju na prisustvo virusa u cirkulaciji. Gradski zavod je 29. decembra dostavio informaciju o epidemiji morbila, a 6. januara Institutu za javno zdravlje Srbije prijavu epidemije.

Na teritoriji Južnobačkog okruga registrovano je 11 slučajeva morbila, za koji je u nekim slučajevima utvrđen izvor zaraze Republika Srpska a kod nekih izvor upućuje na RS. Institut za javno zdravlje Vojvodine je 19. decembra prijavio epidemiju morbila na Južnobačkom okrugu. Na teritoriji Mačvanskog okruga registrovana su tri slučaja morbila sa izvorom iz RS, na teritoriji Sremskog jedan slučaj morbila kod deteta iz romske populacije, koje je boravilo u azilu za imigrante u Berlinu.

[adsenseyu4]

Na teritoriji Južnobanatskog okruga registrovan je jedan slučaj morbila kod osobe koja je imala kontakt sa obolelom iz RS. Vakcinalni status svih potvrđenih slučajeva je nepoznat ili se radi o nevakcinisanim osobama, izuzev četiri obolele osobe koje su vakcinisane jednom dozom vakcine.

Oko 30 odsto obolelih ima između 35 i 40 godina, oko 34 odsto između 20 i 30 godina, 17 odsto između 15 i 20 godina, 11 odsto su deca od jedne do četiri godine, dve obolele osobe su starije od 40 godina i jedna je uzrasta od 5 do 10 godina. Pooštrene mere nad morbilama su na snazi u celoj Srbiji i uspostavljeno je svakodnevno izveštavanje i praćenje stanja u Beogradu, Sremskom, Južnobačkom, Južnobanatskom i Mačvanskom okrugu.

(Dnevne.rs /Beta)

1 Comment on "Sada i zvanično: U glavnom gradu proglašena epidemija malih boginja!"

  1. Предраг Николић | 14. јануара 2015. at 18:52 |

    Ma dajte, 22 oboljela u gradu od preko milion i epidemija. A drugo male boginje. šta je tu loše, osim što neka djeca neće malo u školu, ojačaće imunitet i to je to.
    Ja prebolovao i male boginje i ospice i šarlah i zauške, i sada svake desete obolim od gripa i to je to…..

Comments are closed.