SAD I NATO nisu oduševljeni formiranjem armije Kosova!

Tači

Foto: Printscreen/Tanjug/AP

Zvaničnik u sedištu Atlantskog saveza u Briselu rekao je danas agenciji Beta da NATO podržava razvoj BSK u skladu sa sadašnjim mandatom i da je “važno da svaki pokušaj vezan za taj mandat bude sproveden uz potpune konsultacije sa svim zajednicama na tzv. Kosovu i NATO saveznicima” .

Upućeni diplomatski izvori u Briselu preneli su da “sve govori da ni NATO, ni SAD baš nisu oduševljeni pokušajem vlade u Prištini da ipak krene u formiranje armije Kosova, jer smatraju da bi to izbacilo iz šina pregovore o mirnom rešenju za Kosovo”.

Zvaničnik u sedištu Atlantskog saveza, koji je želeo da ostane anoniman, podvukao je da je “stav NATO jasan, a to je podrška BSK na temelju sadašnjeg mandata, kao profesionalnih snaga i izvora regionalne stabilnosti”.

– Ako bi taj mandat doživeo izmene, Savet NATO bi morao da preispita nivo NATO angažovanja na Kosovu”, rekao je zvaničnik u Briselu i dodao da je “NATO stalno predan bezbednosti i stabilnosti na Kosovu, posredstvom Kfora, kao svoje najduže operacije – naveo je.

NAJNOVIJA JEZIVA SVEDOČENJA O ŽUTOJ KUĆI: Priprema, pucanj u glavu, pa POD NOŽ, a bogataši čekaju.. (UZNEMIRUJUĆE)

Međunarodni diplomatski zvaničnici u Briselu su takođe ocenili da bi dijalog i cilj sveobuhvatnog rešenja s Beogradom bili ozbiljno urušeni ako bi Priština svojevoljno formirala oružane snage. Ovi izvori navode da “sve govori da ni NATO, ni SAD baš nisu oduševljeni pokušajem vlade u Prištini da ipak krene u formiranje armije Kosova, jer smatraju da bi to izbacilo iz šina pregovore o mirnom rešenju za Kosovo”.

Dijalog je od ključne važnosti za zapadne partnere, ma koliko sad bio klimav i u zastoju, jer druga alternativa ne postoji, kažu diplomatski zvaničnici.

Na pitanje da li na pretvaranju Bezbednosnih snaga Kosova u vojsku insistiraju u vrhovima vlasti u Prištini upravo oni koji su protiv dijaloga s Beogradom i posebno “razgraničenja”, ovi izvori kažu da se to može delimično i tako tumačiti.

Izvori navode za pobornike “armije Kosova” to izgleda znači i “jačanje kosovske državnosti”. Diplomate u Briselu ističu da je razumljivo da je to “izazov za Beograd”, koji se poziva na rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN o Kosovu i kažu da tamo vojska mogu biti samo trupe NATO, Kfor, ali je činjenica i to da bi formiranje naprečac vojske Kosova Beograd dovelo u tešku situaciju oko nastavka dijaloga.

DVE VERZIJE DOGAĐAJA: Srpske službe imaju saznanja o UBISTVU Olivera Ivanovića

Na opasku da zakonskim promenama u parlamentu, čelnici kosovske vlade pokušavaju da zaobiđu ustav i protivljenje srpskih poslanika u skupštini, rečeno je da je zamenica generalnog sekretara NATO Roz Gotemeler možda najtačnije prenela stavove atlantskih saveznika o armiji Kosova.

Albanci

Arhivska fotografija sa ranijih protesta u Prištini – Foto: Tanjug/AP

Roz Gotemeler je nedavno navela da, uz delovanje Kfora, “jeste važno da se očuva bezbednost regiona iz Bondstil baze i pomogne u stvaranju profesionalne armije Kosova”, ali je podvukla da je isto tako “za Kosovo važno da nastavi dijalog s Beogradom i da dođe do uspešnog rešenja”.

(Dnevne.rs/Izvor: Srbija Danas, agencije)