SA PROBNOM VOZAČKOM DOZVOLOM IZAZVAO JEZIVU NESREĆU ”Ne sporim da je došlo do nezgode, ali nisam samo ja kriv”

nesreca

FOTO: PRIVATNA ARHIVA/Blic

Lazar Tanić (21) iz Malošišta, koji je optužen da je 1. jula 2018. godine oko 2 časa, “mercedesom” izazvao tešku saobraćajnu nesreću u kojoj je stradao Stefan Mitić (25) iz tog mesta, dok je Stefan Stamenković (21) povređen lakše, izjavio je na početku suđenja da nije samo on kriv.

– Ne sporim da je došlo do nezgode, ali nisam samo ja kriv – rekao je Tanić pred sudom.

On je ostao u celosti pri odbrani datoj u istrazi, ali je napomenuo da se ne slaže sa navodima optužnice da je autom naneo povrede Mitićevom drugu.

– Nisam naneo nikave povrede Stefanu Stamenkoviću. Moj auto ga nije ni takao – rekao je Tanić.

DRAGANOVA ISPOVEST OTKRILA TUŽNO LICE SRBIJE: Kuću i imanje sa voćnjacima prodao bi za 2.000 evra!

Optužnim predlogom Osnovnog javnog tužilaštva njemu je na teret stavljeno teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja, jer kritične noći na putu Malošište

– Niš, ne pridržavajući se saobraćajnih propisa, nije obratio pažnju na pešake koji su se kretali istom kolovoznom trakom kao i on, pa je nakon naletanja na njih došlo do smrti Mitića i povređivanja Stamenkovića.

Prema navodima iz optužnog predloga, on je posedovao probnu vozačku dozvolu kojom se ne upravlja od 23 do 6 časova, tako da pomenute večeri u to doba nije smeo da bude za volanom.

Krećući se iz pravca Malošišta ka Nišu, Tanić se tereti da je prednjim desnim čeonim delom svog vozila udario Mitića i nabacio ga na vetrobransko staklo i prednji desni deo krova.

Mitić zadobio prelom baze lobanje, iščašenje zgloba između baze lobanje prvog vratnog pršljena, kao i druge povrede koje su zbirno predstavljale bezuslovno smrtnu povredu, usled koje je preminuo na licu mesta, dok je Stamenković, nakon kontakta bočnih površina vozila i leve ruke zadobio lakša nagnječenja mekih tkiva nadlaktice, uključujući rameni I lakatni deo ruke.

Nikola Mitić, brat nastradalog Stefana Mitića, koji je nakon nesreće te večeri slučajno prošao susednom saobraćajnicom, ne znajući šta se desilo, rekao je da je video Tanića kako stoji pored svog vozila.

– Vraćao sam se iz Kragujevca i video Lazara Tanića kako stoji pored svog automobila. Nisam zastao, jer nisam video šta se desilo. Mislio sam da je Taniću opet nestalo gorivo, jer mu se i ranije to dešavalo, pa je ostavljao kola i išao do pumpe. On je stajao pored automobila i nije pružao pomoć mom bratu, kako je izjavio, rekao je Nikola.

On se pred sudom osvrnuo i na Tanićevu izjavu da je njegov brat išao sredinom puta, a ne uz ivicu kolovoza.

– Moj brat se kretao uz ivicu kolovoz,a a ne sredinom, kako je rekao okrivljeni. Njegovo vozilo se zaustavilo blizu ivice kolovoza, a ne na levoj strani, što bi bio slučaj da su se i on i brat kretali sredinom kolovoza – rekao je Nikola i dodao da se pridružuje krivičnom gonjenju i da ističe imovinski zahtev.

OJT traži najmanje 2,5 godina

Optužnim predlogom OJT za Tanića je zatražena kazna od najmanje dve godine i šest meseci zatvora kao i mera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od najmanje godinu dana.

Tužilaštvo se protivi predlogu odbrane

Tanićev branilac Nataša Ćirić Išljamović predložila je da se sasluša jedan od gostiju kafića u kom je te večeri pre polaska kući bio Stefan Mitić sa društvom, a na okolnosti koliko su popili i da li su bili pod dejstvom alkohola, kao i medicinski radnici Hitne pomoći koji su intervenisali te noći koji bi trebalo da odgovore da li je Tanić pružao pomoć Mitiću. Zastupnica OJT se protivila izvođenju ovih dokaza, o čemu će odlučiti sud.

   

(Dnevne.rs /Izvor: Branko Janačkovć, Blic)