RUSKA AGENCIJA TAS POTVRDILA: Srbija dobija od Rusije S-300, još osam migova 29 i dva diviziona raketa buk

srbija

Foto: AP/Tanjug

Rusija i njen predsednik Vladimir Vladimirovič Putin spremni su da Vojsci Srbije isporuče moćan raketni sistem S-300 po posebnim uslovima, znatno povoljnijim od tržišnih! Ovo je tokom vaskršnjih praznika potvrdila ruska državna novinska agencija Tas!

Ova agencija, koja prenosi zvanične stavove Kremlja, javlja i da će Belorusija i njen lider Aleksandar Lukašenko u 2018. našim oružanim snagama isporučiti osam najmodernijih “migova 29”, ali i dva diviziona PVO sistema “buk M2” sa 12 raketnih lansirnih lampi!

Tako će Vojska Srbija, piše Tas, do kraja sledeće godine raspolagati najmoćnijim vojnim arsenalom na Zapadnom Balkanu, imaće 14 modernizovanih “migova 29”, po 30 tenkova T-72 i oklopnih vozila BRDM-2, kao i dva diviziona “buk M2”!

 

[adsenseyu4]

Efikasno oružje

Ruska agencija podseća da je premijer Aleksandar Vučić prilikom poslednje posete predsedniku Putinu rekao da je sistem S-300 isuviše skup za Srbiju. Ipak, kako navodi Tas, Rusija je izrazila želju da pomogne kroz konkretne sporazume i u aranžmanu koji ne bi podrazumevao tržišne uslove.

“Potpredsednik Vlade Dmitrij Rogozin izjavio je da će Rusija razmotriti tehničke detalje srpskog zahteva za kupovinu oružja i raketnog sistema S-300. Rusija se ne meša u bezbednosti Srbije, koja ima pravo na visoko efikasno oružje. Jedna od glavnih tema tokom Vučićeve posete 27. marta ove godine bila je vojnotehnička saradnja i kupovina raketnih sistema”, prenosi Tas.

Ruski novinari podsećaju i da je Moskva već poklonila Srbiji vrednu vojnu opremu.

rakete

Foto: Printscreen/youtube

“Rusija je donirala šest ‘migova 29’, čija se puna upotreba u Vojsci Srbije očekuje ove godine. Srbija dobija i po 30 modernizovanih tenkova T-72 i oklopnih vozila BRDM-2… Razgovaralo se i o sistemima ‘buk M1’ i ‘buk M2’, kao i o raketnom kompleksu ‘Tunguska’. Srbiji je pomoć obećala i Belorusija: Minsk u 2018. Beograd snabdeva sa osam aviona ‘mig 29’ i dva diviziona raketnog kompleksa ‘buk’ sa 12 lansirnih rampi”, prenosi Tas, podsećajući da Beograd već ima i potpisan ugovor o nabavci devet borbenih “erbas” helikoptera H145M.

 

[adsenseyu1]

Dmitrij Peskov, Putinov portparol, potvrdio je juče pisanje Tasa i rekao da se o vojnotehničkoj saradnji Srbije i Rusije razgovara na najvišem državnom nivou.

– Pitanje vojnotehničke saradnje spada u kategoriju vrlo osetljivih pitanja. Ta saradnja se nalazi na agendi kontakata na visokom i najvišem nivou – istakao je Peskov.

Jačanje odbrane

I dok niko od zvaničnika nije juče hteo da komentariše pisanje Tasa, direktor Instituta za međunarodnu bezbednost Orhan Dragaš naglašava da Srbija mora da obnovi vojsku.

– To se, pre svega, odnosi na letačku flotu i ozbiljno naoružanje i raketne sisteme. To je nužno u periodu sve ozbiljnijih pretnji od terorizma, kao i u vreme kada komšije zveckaju oružjem. Srbija je dužna da zaštiti građane, ali i da pruži neophodnu zaštitu Srbima na Kosovu, BiH i Hrvatskoj… – zaključuje Dragaš.

Činjenice o S-300

* domet po daljini: 5 do 150 kilometara
* domet po visini: 10 do 27.000 metara
* brzina kretanja ciljeva: do 1.800 m/s (do 2.800 m/s sa navođenjem na cilj)
* broj raketa koje se mogu pratiti: do 12
* broj istovremenih ciljeva: 6
* priprema za gađanje/pokret: 5 minuta
* broj raketa u kompleksu: do 48

 

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs/Balkanspress.com/Izvor:Informer)

 

[adsenseyu2]