RUSI OTKRIVAJU: Sednica SB UN o “vojsci Kosova” u PONEDELJAK! Zapad traži zasedanje iza zatvorenih vrata, Rusija se PROTIVI!

Foto: Tanjug/AP/REUTERS / Eduardo Munoz

Sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu zakazana je za ponedeljak, piše ruska agencija Tas s i navodi, pozivajući se na diplomatski izvor, da Zapad traži da sednica bude održana iza zatvorenih vrata čemu se Rusija, kako ističe agencija, protivi.

Izvor u ruskoj Stalnoj misiji pri UN je dodao da Rusija i zapadne zemlje nisu uspeli da postignu konsenzus oko formata sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, zakazane za ponedeljak i posvećene odluci Kosova o formiranju vojske.

– Grupa zapadnih zemalja nije dovodila u pitanje značaj održavanja ovog sastanka, ali je sugerisala da njegov format bude iza zatvorenih vrata – naveo je isti izvor i dodao da zbog tih različitih pozicija nije postignut konsenzus.

Prema njegovim rečima, konsultacije o tom pitanju održane su u petak i doneta je odluka da predsedavajući Savetu bezbednosti, stalni predstavnik Obale Slonovače, nastavi konsultacije sa stranama u periodu preostalom do ponedeljka, prenosi Tas s.

IZVRŠITELJI OTIMAJU BEBI OD USTA: Zbog duga od 200 €, već 4 meseca majci dvoje dece uzimaju po 20.000 od plate

Taj diplomatski izvor je dodao da su Rusija i Srbija tražile održavanje sednice Saveta bezbednosti UN “zbog situacije koja je nastala nakon što je takozvani parlament u Prištini odlučio da transformiše Kosovske bezbednosne snage u vojsku”, što je suprotno Rezoluciji 1244 koja predviđa samo prisustvo međunarodnih snaga na Kosovu.

Kako prenosi Tas s, sa tim ciljem predsednik Srbije Aleksandar Vučić trebalo bi da dođe u Njujork.

– Mi smatramo da je takav pristup izraz nepoštovanja. Zašto se mnoge višečasovne sednice održavaju u otvorenom formatu, dok se vrata zatvaraju kada je reč o Srbiji? – rekao je isti izvor.

On je zaključio da se može steći utisak da zapadne zemlje žele da sakriju problem iza zatvorenih vrata, prenosi Tas s.

PATRIJARH IRINEJ PORUČIO: Mi želimo da Srbija bude kraljevina!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je juče da je Srbija, povodom protivpravne odluke o formiranju vojske Kosova, zatražila zakazivanje hitne sednice Saveta bezbednosti UN .

(Dnevne.rs/Izvor: Tanjug)