RHMZ UPOZORAVA: Kiša neće prestajati danima, moguće nepogode u celoj Srbiji

Foto: instagram/ odlasna tabla/printskrin/telegraf

Kako se navodi na sajtu RHMZ-a, u subotu se lokalno očekuju obilnije padavine, više od 30 mm kiše za 12 sati.

U nedelju se mogu očekivati jaki pljuskovi i grmljavinske nepogode sa kratkotrajnom pojavom grada, uglavnom u Pomoravlju, severnim i istočnim krajevima, dodaje se u upozorenju RHMZ.

Za subotu zbog pljuskova Pomoravlje i istočna Srbija pod narandžastim alarmom. U narandžasto su u nedelju “obojeni” i Banat i Bačka.

POJEDNOSTAVLJENA PROCEDURA ZA ZAPOŠLJAVANJE U NEMAČKOJ: Ovo je novi model za dobijanje radne dozvole!

Žuti meteoalarm, drugi na skali od četiri, znači da vremenske prilike mogu biti potencijalno opasne. U tom slučaju vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako se planiraju aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku.

poplava

Foto: Fejsbuk /VojvodeVlahovića

Narandžasti meteo-alarm označava opasne vremenske prilike. Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova i pratiti savete koje daju nadležne državne službe.

RHMZ na svom sajtu upozorava i na značajan porost vodostaja na Mlavi u narednim danima.

RHMZ je upozorio i na topli talas koji predstoji u narednih pet dana na području Banata i Bačke.

“S obzirom na intezitet i vreme trajanja prognozira se veoma opasna vremenska pojava. Budite veoma obazrivi i pratite zvanična saopštenja o vremenu i prognozi vremena”, navodi se u upozorenju.

U Beogradu i okolini, kao i u mnogim delovima Srbije povremeni jaki pljuskovi uzrokuju probleme građana, a trenutno je u prestonici usporen saobraćaj i velike su gužve gotovo u celom gradu.

Najmanje 96.674 dama u Beogradu NEMA PARTNERA: Evo šta je razlog tome

Saobraćaj u Beograda odvija se veoma otežano i zbog toga što su ulice koje vode do Trga Nikole Pašića zatvorene zbog praćenja fudbala.

Podsetimo, zbog jakih i obilnih padavina pukla je brana na reci Mlavi, gde je u Petrovcu na Mlavi proglašena vanredna situacija. Delovi Svilajnca i okolnih sela takođe su pod vodom, kao i Ljig. I u tim mestima je proglašena vanredna situacija.

Kataklizmično nevreme u Lozoviku kraj Velike Plane načinilo je stoprocentnu štetu na usevima, a šteta se procenjuje na više miliona evra.

Ledene lopte lomile su i krovove, prozore i fasade. Jak vetar obarao je stabla, što je onemogućavalo žitelje da bilo šta preduzmu kako bi umanjili štetu.

NEVEROVATNA SCENA U INĐIJI: Popio kiselu vodu u kafani, POČEO DA SE GUŠI I JEDVA PREŽIVEO!

Pre dva dana Užice je prekrio grad, od koga su se ulice zabelele kao da je zima, a potom se ulicama grada slivala bujica vode.

Štetu su pretrpela mnoga domaćinstva i gazdinstva u zapadnim delovima Srbije, gde su grad i obilne padavine uništili useve.

(Dnevne.rs/Izvor: Kurir.rs)