REZOLUCIJA O SRBIJI: Brisel odredio 7 uslova Beogradu za ulazak u EU (INFO)

evropa

Foto: Tanjug/AP

Evroposlanici će danas glasati o Rezoluciji o Srbiji, u kojoj se pored zamerki na račun Srbije, na kojima će u narednom periodu morati ozbiljno da se radi, ističu i pozitivne stvari, napredak i pomaci u određenim oblastima.

Ekonomske reforme, saradnja u regionu i pregovori o članstvu u EU su označene kao teme u kojima je Srbija dosta uradila, ali tu poslu nije kraj. Naprotiv.

JEZIVA ISPOVEST MAJKE UBIJENOG DEČAKA IZ NIŠA: „Trgovci drogom terali ga da radi za njih, molio me da ih ne prijavim iz straha da nas ne pobiju“

Evo koje oblasti EU vidi kao “problematične”, i koje će u narednom periodu morati da budu u fokusu srpskih vlasti.

1. Nezavisno pravosuđe

Kako piše u Predlogu rezolucije, određen napredak u ovoj oblasti postoji, ali “nezavisnost pravosuđa nije sprovedena na delu”.

[adsenseyu4]

Od Srbije se traži da obezbedi evropske norme u pravosuđu i “smanji politički upliv na biranje i postavljanje sudija i tužilaca”. Reforme pravosuđa postoje, ali više na papiru, a manje u praksi.

2. Borba protiv korupcije

U jednom delu dokumenta piše da je EP “zabrinut zbog pomanjkanja napretka u bitki protiv korupcije”. Srbija se poziva da primenjuje nacionalnu strategiju u ovoj oblasti, pokaže jasnu političku volju za rešavanje problema, ali i da usvoji novi zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije.

Iako je pohvaljen rad na suzbijanju organizovanog kriminala, od vlasti se traži “brzo rasvetljavanje slučaja Savamala”, uz “puno učešće sudskih vlasti u istrazi“, kako bi se počinioci priveli pravdi.

DETALJI ZLOČINA KOJI SE NE PAMTI U SRBIJI: Opalio joj dva šamara, a onda je uzeo GVOZDENU ŠIPKU!

3. Usklađivanje spoljne politike

U dokumentu piše i da Srbija ima status kandidata za članstvo u EU, zbog čega bi trebalo da postepeno usaglašava svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa EU, uključujući i politiku prema Rusiji.

Upravo je Rusija “trn u oku” Brisela, zbog čega ni zajedničke vojne vežbe Srbije i Rusije nisu prošle nezapaženo. Naprotiv, upravo to je jedna od zamerki.

[adsenseyu5]

4. Nastavak dijaloga Beograda i Prištine

EP ističe da su nužni dalji koraci kako bi se rešila sva otvorena pitanja u dijalogu između Beograda i Prištine, da su oni hitni, i da “obe strane krenu u punu primenu dogovora”.

To, između ostalog, znači i uspostavljanje Zajednice srpskih opština (ZSO), što je pre svega zahtev za prištinsku stranu, dok se navodi da je Srbija “učinila važne korake ka normalizaciji odnosa sa Kosovom”.

ATLETIČARKA UPLAŠENA I RAZOČARANA: Tatjana Mirković Jelača donela DRASTIČNU ODLUKU nakon incidenta na naplatnoj rampi

5. Uzdržati se napada na nezavisne institucije

U Predlogu rezolucije srpski zvaničnici se pozivaju da “ne optužuju i ne vrše politički neosnovane napade na ombudsmana”, ali i da osiguraju rad svih nezavisnih tela i institucija.

6. Evropa nema alternativu

Od Srbije se traži i to da među građanima govori o tome koliko je EU važna kao donator, kolika novčana pomoć stiže iz Unije, i da je to od vitalnog značaja za poboljšanje ekonomske situacije u zemlji.

Međutim, srpskim vlastima se skreće pažnja i na to da se uzdrže od poruka uperenih protiv EU.

ZAŠTIĆEN U KAVEZU PROVOCIRAO BIKA: Sledećeg momenta svi su VRIŠTALI od straha (VIDEO)

7. Zabrinutost za stanje u medijima

Ovo nije prvi put da se ističe briga za stanje u medijima i slobodu govora, štaviše, rečeno je da je u ovoj oblasti došlo do pogoršanja situacije.

Kritika se odnosi na to da se postoji “politički upliv u medije, pretnje, nasilje i zastrašivanje novinara, uključujući fizičke napade, verbalne i napade u pisanom vidu, kao i nasrtaje na njihovu imovinu”. Od vlasti se traži osuda napada na novinare, ali i to da njihovi počinioci budu pronađeni i privedeni pravdi.

(Dnevne.rs/Intermagazin.rs/Izvor:Blic)

[adsenseyu1]

[adsenseyu2]